Bröstet skars bort i onödan

Publicerad 2011-07-19

Läkarnas miss – en mardröm för Louise: Det var inte cancer

Louise, 34, fick mardrömsbeskedet: hon hade cancer och ena bröstet måste bort.

Men läkarna hade ställt fel diagnos.

– De opererade bort mitt bröst i onödan, säger Louise.

CHOCKEN Louise, 34, litade på läkarna. Efter cancerbeskedet var det ett lätt val för henne att låta operera bort sitt bröst. Men på återbesöket fick hon beskedet. ”Det var inte cancer och de hade opererat bort bröstet i onödan”, säger hon.

Efter att Louise, 34, från Gävle hittat en knöl i bröstet i höstas fick hon beskedet ingen vill få.

– De sa att de hittat cancerceller och ville ta nya prover.

Den andra provtagningen bekräftade det första svaret – då fattades beslutet att Louise skulle opereras.

Ett lätt val

– Om jag hade cancer skulle den bort, det var ingen tvekan. Min mamma dog i cancer när jag var liten och det kan vara ärftligt. Jag ville inte lämna mina barn så som jag blev lämnad.

I december opererade läkarna bort Louises vänstra bröst och sju lymfkörtlar.

På återbesöket kom nästa chock.

– En läkare som jag aldrig träffat tidigare sa att de var ledsna. Det var inte cancer och de hade opererat bort bröstet i onödan.

Efter beskedet lämnades hon med sina frågor. Hon kontaktade en läkare som kände till fallet och skickade proverna till en specialistpatolog i Falun. Louise fick veta att det rörde sig om en cellförändring och specialisten tyckte att det skulle göras en bättre utredning innan de opererade.

Rädd för sjukhuset

Då var det redan för sent.

Nu har Louise en protes och ska genomgå en rekonstruerande operation.

– Jag var så glad att det inte var cancer. Det är först nu framåt sommaren som chocken börjat släppa. Jag är förbannad och rädd för sjukhuset.

I början av juli gjorde samma sjukhus, det i Gävle, en Lex Maria-anmälan om en liknande händelse. En 47-årig kvinnas bröst opererades bort efter fel diagnos, skriver Gefle Dagblad. Den gången berodde det på att proverna innehöll främmande cellmaterial.

För dålig hygien

– Vi har vidtagit åtgärder för att höja hygienen vid hanteringen av prover, säger Helena Björkman, divisionschef på landstinget Gävleborg.

– I det andra fallet pågår en utredning om varför fel diagnos ställdes. Det är väldigt olyckligt och naturligtvis inte acceptabelt.