Minst 25 döda i japansk tyfon

Uppdaterad 2011-09-05 | Publicerad 2011-09-04

Många saknas fortfarande efter Talas framfart

Minst 25 personer har dött och ett femiotal saknas efter tyfonen Talas framfart över västra Japan.

Tusentals människor har fått order om evakuering och hundratals är instängda i sina hem efter stora jordskred.

Skyfall och jordskred från den kraftfulla tyfonen Talas dödade minst 25 personer i Japan visar rapporter på måndagen. Stormen rörde sig norrut förbi landet på söndagen, uppger AP.

Ytterligare minst 50 personer saknas, enligt lokala nyhetsmedier, och det befaras att många fler omkommit.

Värsta stormen på 7 år

Evakueringsorder och rekommendationer har utlysts för 460 000 boende i västra och centrala Japan, enligt nyhetsbyrån Kyodo.

Minst 3 600 personer har blivit strandsatta och isolerade på grund av översvämmade floder, jordskred och kollapsade broar.

I vissa områden har tyfonen fört med sig rekordmängder av regn. Talas är landets värsta storm sedan 2004, då 98 människor dog eller försvann, enligt tidningen Yomiuri.

Risk för jordskred

Säsongens tolfte tyfon drog över öarna Shikoku och Honshu natten mot söndagen och fortsatte röra sig sakta norrut över Japanska havet, sa Japans meteorologiska byrå.

På grund av stormens låga hastighet är det troligt att skyfallen och de starka vindarna kommer fortsätta och kan leda till översvämningar och jordskred, uppger AP.

14-åring räddades

I Wakayama-området försvann fem personer när deras hus sveptes bort i ett jordskred, uppger The Mainichi Daily News.

I Tanabe räddades en 14-årig flicka från ett jordskred som begravde sex hus. Över 300 människor isolerades i sina hem av jordskredet, som blockerade en väg i staden.