En seger för rättssäkerheten

Uppdaterad 2013-10-24 | Publicerad 2013-10-23

Förvaltningsrättens beslut var lika väntat som viktigt.

Att Sture Bergwall ges möjlighet att genomgå en ny rättspsykiatrisk utredning innebär slutet för ett rättsligt övergrepp som har pågått i många år. 

I teorin kunde domstolen ha fattat samma beslut som den har gjort en gång i halvåret de senaste 22 åren: att tvångsvården av Bergwall ska fortsätta.

Men morddom efter morddom har rivits upp och det hade varit oerhört förvånande om Förvaltningsrätten inte tagit intryck av den nya situation som har uppstått.

”Kämpade med näbbar och klor”

Så sent som vid förhandlingen i måndags kämpade visserligen Vladislav Ruchkin, överläkare vid Säters sjukhus, med näbbar och klor för att få behålla sin före detta seriemördare, men domstolen hade dessbättre vett att inte lyssna på en hjärnskrynklare som inte träffar sin patient utan gör farlighetsbedömningar på grundval av bland annat en drygt fyra årtionden gammal utredning som ansåg att Bergwalls homosexualitet var ett resultat av en psykisk störning.

Det var även klokt av domstolen att låta Rättsmedicinalverket i Göteborg genomföra den nya utredningen. Avdelningen i Stockholm belastas av att den högste chefen där ansvarade för den förra utredningen av Bergwall.

Beslutet är en kompromiss

Dagens beslut är en god kompromiss. Rättspsykiatri är ingen exakt vetenskap och under förhandlingen i måndags kom fyra experter fram till tre olika slutsatser.

Två av dem ansåg att Bergwall borde skrivas ut direkt, en ville se en ny utredning innan beslut fattades. Ingen av dem höll med den vilt sprattlande Ruchkin.

Att navigera rätt bland dessa motstridiga åsikter hade varit en nära nog hopplös uppgift för lagman och nämndemän, som valde att inte ge sig ut på djupt vatten.

Var på väg att skrivas ut

Bergwall tvångsvårdas formellt för ett bankrån han begick 1990. Men faktum är att han var på väg att friskförklaras och skrivas ut redan två år senare. Säter hade ordnat en lägenhet åt honom i Hedemora och tagit kontakt med Försäkringskassan, som garanterade att dennes ekonomi skulle vara tillräckligt god för att kunna betala hyran.

Det var i detta läge patienten till läkarnas förtjusning började dilla om det ena mordet efter det andra, och utskrivningsplanerna kastades raskt i papperskorgen.

Han har med andra ord i praktiken suttit inspärrad i över 20 år för brott han inte begick på ett sjukhus som skapade en seriemördare.

”Bergwall är snart en fri man”

Jag tror att den nya utredningen kommer att visa att det inte längre föreligger behov av tvångsvård. Att Bergwall snart är en fri man.

Han har visserligen gjort sig skyldig till allvarlig brottslighet, däribland två mordförsök, men det var många år sedan. Risken för återfall i brottslighet är rimligen låg.

Men vad jag tror är oviktigt. Det viktiga är att en domstol har slagit näven i bordet och sagt att det inte längre går att hålla denne man inlåst på grundval av vad en läkare läser sig till i utredningar som gjordes för 22 respektive 43 år sedan.

Sture Bergwall får en ny chans. Rättssäkerheten segrade till slut.