Stieg Larsson utredde Palmemordet i hemlighet

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2014-02-25

Succéförfattaren Stieg Larsson utredde i hemlighet Palmemordet.

Han pekar i hemliga dokument ut en namngiven svensk agent som medskyldig till dådet som skakade Sverige, avslöjar Svenska Dagbladet.

Stieg Larsson blev världskänd i och med Millennium-trilogin om Lisbeth Salander. Vid sidan av journalistiken, författandet och kartläggningen av högerextremism hade han ett hemligt intresse.

Långt innan böckerna - och grundandet av den antirasitiska organisationen Expo - grävde Larsson ner sig i svensk nutidshistorias mest uppmärksammade kriminalfall.

Mordet på statsminister Olof Palme

Lämnade in utredning

I dagens Svenska Dagbladet avslöjas att resultatet blev ett fyrsidigt PM som han lämnade in till Palmeutredningen.

Palmemordet låg jättehögt upp på Stiegs agenda. Där gick ju plötsligt alla vägar ihop: studier av högerextremister, och den katastrof för svensk politik som mordet innebar. Det kom nära och det var akut, säger Eva Gabrielsson, Stieg Larssons sambo, till SvD.

Tidningen har haft tillgång till Stieg Larssons 15 flyttlådor stora arkiv, som författaren arbetade med fram till sin död 2004.

Enligt SvD började Larsson omgående efter dådet undersöka vem eller vilka som kunde ligga bakom Palmemordet. Han ska snabbt ha hamnat i för honom välbekanta miljöer – högerextrema organisationer som Demokratisk Allians och den högerextrema tidskriften Contra.

Med hjälp av den brittiska tidskriften Searchlight, som kom att bli en förebild för Expo, fick Stieg Larsson åren 1986-1987 tag i unik information om en svensk före detta officer, utpekad som före detta legosoldat och aktuell i mordutredningen, skriver SvD.

Den sydafrikanska agenten Bertil Wedin.

"Fungerade som mellanhand"

Enligt PM:et som SvD publicerar var ursprungskällan en agent som då jobbade för brittiska underrättelsetjänsten MI6. Agenten stötte ihop med Bertil Wedin på Cypern 1986 och ska därefter ha kontaktat Searchlight med tips om att Wedin kunde ha fungerat som mellanhand vid Palmemordet.

SvD uppger att Larsson fick mängder av fotokopior och dokument om Bertil Wedin: Passuppgifter över hans resor runt världen, bland annat till Sydafrika samt dokument som visar på Wedins förmögenhet, detaljerade polisrapporter från Cypern om hans vanor och uppgifter om att han sökt vapenlicens på Cypern av rädsla för sina sydafrikanska affärskontakter.

I Larssons PM beskrivs att Wedin har ett rykte om sig att vara ”a gun for hire” – en av Europas bästa – samt att han vill framstå som macho och farlig.

Prioriterades högt

1987 sammanställde Stieg Larsson informationen och gav till Palmeutredarna, enligt SvD.

Tidningen uppger att Bertil Wedin varit intressant för Palmeutredningen i över 27 år - men att han aldrig förhörts.

I Granskningskommissions betänkande av utredning av Palmemordet från 1999 avhandlas det PM som Stieg Larsson ska vara upphovsman till. Och Bertil Wedin ska efter mordet ha betraktats som ett högprioriterat spaningsuppslag av Palmeutredningen.

Biträdande riksåklagare Kerstin Skarp är förundersökningsledare och har jobbat med utredningen sedan 1997. Hon vill inte kommentera varför Bertil Wedin inte förhörts men uppger att han inte är avförd från utredningen.

– Vi arbetar med ett antal spår men inte aktivt med det här fallet, säger hon till Aftonbladet. 

"Väldigt intressant"

Journalisten och författaren Gunnar Wall, som skrivit flera böcker om Palmemordet, träffade Stieg Larsson vid ett par tillfällen under slutet av 1980-talet och diskuterade Palmeutredningen.

– Wedin var intressant för honom, det var väl i centrum för det han ägnade sig åt då. Jag förstod att han jobbade seriöst med det här.

Gunnar Wall säger att Bertil Wedin har förekommit i Palmeutredningen under lång tid.

– Han har haft nära kontakter med den sydafrikanska apartheidregimen som var Palmes internationella huvudfiende vid den här tiden. Samtidigt har han haft nära kontakter med svenska högerextremister och den turkiska regeringen där man hade intresse av att sprida uppgifter som PKK:s inblandning. I och med att det är flera olika saker som knyts samman kring honom blir han väldigt intressant.

Följ ämnen i artikeln