Liberalerna vill se elrabatt även i söder

TT

Publicerad 2022-08-12

Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson, regionrådet Louise Eklund och partiledaren Johan Pehrson höll pressträff hos Pågen, som skjutit upp sin expansion på grund av elbristen i södra Sverige.

Liberalerna presenterar två nya förslag för att tackla elkrisen på sikt.

Partiet kräver att det ska skrivas in i lagen att Svenska kraftnät ska bygga, driva och underhålla elnätet så att hela landet får samma elpris.

– Så har man det i Finland men inte i Sverige. Det är uppenbart att dagens lagstiftning inte är tillräckligt tydlig, den är tandlös i förhållande till hur verkligheten ser ut för många människor, säger Mats Persson, ekonomisk-politisk talesperson för L, på en pressträff hos bagerijätten Pågen i Malmö.

Liberalerna vill också att ”de drabbade områdena” i södra Sverige ska få samma nedsatta elskatt som i landets norra delar.

– De här två förslagen löser inte den gigantiska elproblematiken vi har här och nu. Men det skulle innebära att vi långsamt, gradvist, ser till att skapa ett mer rättvist elsystem med mer rättvisa elpriser runtom i Sverige, säger Persson.

Tidigare har Liberalerna föreslagit sänkt elmoms från 25 till 6 procent, sänkt elskatt samt att öppna för att bygga ny kärnkraft.

Ämnen i artikeln