Här ringer Biden till Andersson

Publicerad 2022-03-05

Finlands president Sauli Niinistö har träffat Joe Biden och kommit fram till att stärka samarbetet mellan länderna.

Under mötet ringde de även till Sveriges statsminister Magdalena Andersson.

Samtalet fångades på bild och delades senare av den amerikanska presidenten.

Under fredagen reste Finlands president Sauli Niinistö över Atlanten för att ha ett möte med USA:s president Joe Biden i Vita huset.

Kriget i Ukraina och den europeiska säkerhetsordningen stod på dagordningen och de båda ledarna kom fram till att intensifiera samarbetet mellan länderna.

Efter mötet sa Sauli Niinistö att Finland möter kraven för ett medlemskap i Nato.

Dessutom meddelade presidenten att han tillsammans med Joe Biden ringde upp Sveriges statsminister Magdalena Andersson – ett samtal som fångades på bild och som Joe Biden senare delade på Twitter.

Biden: Uppskattade partners

”I dag välkomnade jag Finlands president Niinistö till Vita huset för att prata om den europeiska säkerheten. Under mötet ringde vi även Sveriges statsminister Magdalena Andersson för att diskutera hur vårt samarbete ska förbättras”, skriver Biden.

”Båda länderna är uppskattade försvarspartners till USA och Nato”, fortsätter han.

Vad mer som diskuterades i samtalet framkommer inte, men vid en pressträff efter mötet passade Joe Biden indirekt på att hylla Sverige.

– Min föregångare Barack Obama brukade säga att om man låter de nordiska länderna sköta något går allt sannolikt bra, sa han.

Även Andersson kommenterade samtalet.

”Uppskattat samtal med president Biden och president Niinistö om den ryska aggressionen mot Ukraina och den europeiska säkerheten. Vi kommer att fortsätta stärka samarbetet mellan Sverige, Finland och USA”, skriver hon på Twitter.

Statsminister Magdalena Andersson.

Stärker samarbetet med Nato

I nuläget är varken Finland eller Sverige med i Nato och frågan om de båda ländernas säkerhetssamarbeten med andra nationer har kommit att bli en omskriven fråga under de senaste dagarna.

Under ett extrainsatt på fredagen meddelade Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att bandet mellan Nato och Sverige och Finland kommer stärkas framöver.

– Vi kommer jobba nära med likasinnade partners, som Finland och Sverige. Vi har beslutat om att utbyta mer information med båda länderna som kommer delta vid alla möten om krisen, sa han på en presskonferens efter mötet.

Andersson reser till Finland

I dag reser Andersson och försvarsminister Peter Hultqvist till Finland för att prata med den finländska statsledningen om kriget i Ukraina.

President Niinistö kommer delta även på detta möte tillsammans med den finska statsministern Sanna Marin och försvarsministern Antti Kaikkonen.

På agendan finns Rysslands angrepp på Ukraina, den säkerhetspolitiska utvecklingen och samarbetet mellan Sverige och Finland.