Splittring i S om nya flyktingpolitiken

Av: John Granlund, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialdemokraterna står redo att köra över Miljöpartiet i flyktingfrågan.

Men nu kan S-planen omkullkastas av splittring i riksdagsgruppen.

– Att införa ett volymmål strider mot asylrätten. Det kommer jag och andra i partiet rösta emot, säger riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Socialdemokraterna petade i förra veckan regeringspartnern Miljöpartiet i förhandlingarna om Sveriges framtida migrationspolitik. Enligt uppgifter säger S nu också ja till Moderaternas viktigaste krav - att införa ett volymmål för antalet asylsökande som kommer till Sverige.

MP-språkrören Per Bolund och Isabella Lövin tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S).
Foto: VILHELM STOKSTAD
MP-språkrören Per Bolund och Isabella Lövin tillsammans med statsminister Stefan Löfven (S).

Miljöpartiet är djupt kritiska till Socialdemokraternas agerande. Nu kommer även intern kritik inifrån S.

– Vi bidrar till en negativ spiral som kommer skapa en ännu sämre standard för flyktingar i Europa, säger riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Röster emot

Han kommer rösta emot migrationskommitténs förslag om det innefattar skrivelser om volymmål och skärpning av rätten till familjeåterförening.

– Jag är övertygad om att om det här kommer upp till beslut i riksdagen så kommer jag inte vara den ende socialdemokraten som kommer lägga sin röst för asylrätten och mot ett volymmål. Det kommer vara fler än jag.

Foto: RIKSDAGEN
Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S).

Magnus Manhammar och flera andra Socialdemokrater som Aftonbladet varit i kontakt med pekar partiets kongressbeslut från 2017.

Att partiet ska vara positivt till permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening.

Sverige ska inte ha en migrationslagstiftning som väsentligt skiljer sig från andra EU-länder.

Magnus Manhammar anser att förslagen som nu diskuteras i kommittén skiljer sig från lagstiftningen i övriga EU-länder.

– Vi skulle bland annat ha betydligt sämre möjligheter till familjeåterförening än de flesta länderna i EU. Vi skulle också ha kortare uppehållstillstånd än jämförbara länder i EU. De här förslagen strider mot vårt gemensamma beslut på kongressen, säger han.

”Olycklig utveckling”

Även S-ledamöterna Elin Lundgren och Thomas Hammarberg uttrycker kritik mot volymmål och skärpta regler för familjeåterförening. I en debattartikeln i ”Aktuellt i politiken” skrev de nyligen:

”Man kan kompromissa om mycket i politiken, men de grundläggande principerna om mänskliga rättigheter måste skyddas.
Här blir vår hållning till flyktingarna en verklig test.”

S-profilen Ulf Bjereld, ordförande i S-föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet, är mycket oroad över den väg Socialdemokraterna nu är på väg att ta.

– Att man nu strävar mot en mer restriktiv migrationspolitik, och att man till och med är beredd att göra upp med Moderaterna om ett volymmål - det är en olycklig utveckling, säger han.

Foto: TT
S-profilen Ulf Bjereld, ordförande i S-föreningen Socialdemokrater för tro och solidaritet, är mycket oroad över den väg Socialdemokraterna nu är på väg att ta.

Splittrat parti

Enligt Bjereld delar många i Socialdemokraterna inte S-ledningens uppfattning om att det behövs en stramare migrationspolitik i framtiden. Han anser också att partiet nu sätter regeringssamarbetet på spel.

– Om regeringen inte är enig i en av väljarnas viktigaste frågor, migrationsfrågan, då drabbar det regeringens trovärdighet i andra frågor också. Om ni är så oense i en sådan viktig fråga, vad finns det då för trovärdighet i att ni tillsammans kan styra landet?

PODD Det omvälvande första halvåret 2020

Den första halvan av år 2020 har passerat, och det har varit ett halvår som vi sent kommer att glömma. I det här avsnittet tänkte vi blicka tillbaka på det här årets första sex månader, och fundera över vilka långsiktiga samhälleliga förändringar som krisen kan leda till. Gäst i avsnittet är Gustaf Arrhenius, professor i praktisk filosofi och VD för Institutet för Framtidsstudier.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE