Mord

Svenskmördare i Nya Zeeland får domen omprövad

Av: 

Josefine Karlsson

NYHETER

Svenska paret Heidi Paakonen och Urban Höglin försvann spårlöst under en backpackresa i Nya Zeeland 1989.

David Tamihere dömdes till livstids fängelse för mord – mot sitt nekande.

Nu ska han få sin dom omprövad i högre instans.

21-åriga Heidi Paakonen och 23-åriga Urban Höglin från Storfors i Värmland åkte på drömsemester till Coromandelhalvön på Nya Zeeland i april 1989. Men paret försvann mystiskt och fallet skakade om landet. Den största landbaserade sökinsatsen i Nya Zeelands historia inleddes och utredningen fick namnet Operation Stockholm.

En man vid namn David Tamihere blev snabbt misstänkt. Han var tidigare dömd för sexualbrott och på rymmen vid tidpunkten för parets försvinnande. Tamihere greps senare och dömdes ett år senare till livstids fängelse för dubbelmord.

Urban Höglins kropp hittades två år efter försvinnandet med spår av våldtäkt. Heidi Paakonen är fortsatt försvunnen. Hennes kvarlevor har aldrig återfunnits. Hon dödförklarades 1996 efter en ansökan från anhöriga.

David Tamihere dömdes till livstid för morden.

Tamiheres dom omprövas i högre instans

Tamihere har återkommande nekat till anklagelserna och hävdat att han är oskyldig. 2010 fick han villkorlig dom och har sedan dess varit en fri man. Men Tamihere menar att han inte fick en rättvis rättegång och har tidigare ansökt om resning i fallet och bett om nåd. Nu ska hans dom omprövas i högre instans, rapporterar New Zeeland Herald.

– Jag har föreslagit att Tamiheres fall ska tas upp i högre insats för en ytterligare prövning, säger justitieminister Andrew Little.

Tamihere har tidigare uttalat sig i lokalpressen om att han önskat resning av principiella skäl och för att få rättvisa.

– Jag är fortfarande villkorligt frigiven för resten av livet, så det är en jäkla lång resa kvar, har Tamihere tidigare sagt till New Zeeland Herald.

Urban Höglin och Heidi Paakkonen försvann på Nya Zeeland. Urban hittades död. Heidi har aldrig återfunnits.

Vittne dömdes för mened

När han dömdes för morden baserades domen på tre huvudvittnen som suttit i fängelse tillsammans med Tamihere. Under rättegången mot honom uppgav de alla att Tamihere vid olika tillfällen erkänt att han förgripit sig sexuellt på Höglin och våldtagit Paakonen innan han mördade dem. Enligt ”Vittne C”, som delade cell med Tamihere, ska han ha sagt att han dumpat kropparna i havet. Tamihere ska även ha gett Höglins klocka till sin son.

Men utredningen, vittnesmålen och domen har på senare år kritiserats hårt. 2017 dömdes ”Vittne C” till åtta års fängelse för mened efter anklagelser om att ha ljugit i sina vittnesmål. Under rättegången mot Tamihere sa han att Tamihere ska ha dumpat kropparna i havet, men året därpå hittades Urban Höglins kropp i Whangamata, 7 mil från platsen som polisen pekat ut som mordplats. Då bar han den klocka som ”Vittne C” uppgett att Tamihere ska ha stulit. ”Vittne C” ska även ha skrivit ett brev till Tamihere 2007 där han erkänt sina lögner i rätten.

Tamihere har kommenterat domen mot ”Vittne C” som ”stor” för honom. Efter flera försök att få resning i fallet har nu fått ja till en omprövning av domen.

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

En strand på Coromandelhalvön.
Publisert:

LÄS VIDARE

Svenskmördare söker upprättelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Mord

Nya Zeeland

Kriminalhistoria