Fauci: Normalläge först i höst

TT-AFP-Reuters

Publicerad 2020-12-31

En covidpatient får vård i Bakersfield i Kalifornien tidigare i veckan.

Det kan bli en lång väntan innan läget återgår till det normala i USA, varnar landet ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci. Världens värst coronadrabbade land uppvisar dessutom den högsta dygnssiffran för antalet döda hittills.

3 927 personer dog med covid-19 i USA de senaste 24 timmarna, vilket är den högsta dygnssiffran hittills som rapporterats i landet, enligt Johns Hopkins-universitetet.

USA närmar sig 20 miljoner bekräftat smittade, och har 341 845 dödsfall sedan pandemin började.

Smittskyddsexperten Anthony Fauci varnade i helgen för att det värsta antagligen väntar, till följd av att många träffats och firat jul tillsammans. En massvaccinkampanj har inletts, men de 2,8 miljoner som hittills fått sin första injektion är långt under de 20 miljoner som president Donald Trump hoppats på innan årsskiftet.

Brett tillgängligt i april

Fauci säger i ett onlinesamtal med Kaliforniens guvernör Gavin Newsom att han förväntar sig att vaccinationskampanjen tar fart och att den breda allmänheten får tillgång till vaccinet i april.

– När vi når tidig höst kommer vi att ha tillräckligt god flockimmunitet för att komma tillbaka till någonting som liknar ett normalläge för skolor, teatrar, sportevenemang och restauranger, säger Fauci.

Mutation upptäckt

Enligt Newsom har den mutation av coronaviruset som fått stor spridning i Storbritannien upptäckts i södra Kalifornien. Fauci säger sig inte vara överraskad utan konstaterar att det är normalt att virus muterar.

– De lever på att mutera. Ju mer du muterar, desto mer kan du replikera dig, säger han och konstaterar att de flesta mutationer är betydelselösa, men tillägger:

– Men det verkar som att just den här specifika mutationen gör viruset bättre på att spridas från person till person.