Alice Teoderescu Måwe (KD): ”Alla värderingar är inte lika bra”

Uppdaterad 2024-06-14 12.58 | Publicerad 2024-06-07

Alice Teoderescu Måwe har lämnat opinionsbildandet på tidningssidorna för att prata värderingar i EU.

Stort fokus ligger på frågor om hedersförtryck, yttrandefrihet och migration när hon kliver in i sin första valrörelse som partiföreträdare.

– Det är inte så att man kommer till gränsen och slutar tycka det man tycker, säger Alice Teoderescu Måwe (KD) i Aftonbladets ”Utfrågningen”.


 Gör Aftonbladets EU-valkompass


De senaste 15 åren har Alice Teoderescu Måwe kommenterat utspel, valfläsk och löften från sidlinjen som ledarskribent och opinionsbildare i nästan alla stora svenska medier. Nu gör hon sin första valrörelse som politiker – i egenskap av Kristdemokraternas förstanamn till EU-parlamentsvalet 2024.

Hon var mitt uppe i satsningen på SVT-programmet Teoderescu & Suhonen när frågan kom i vintras. Då tackade hon ja till förtroendet, trots att hon inte har någon bakgrund inom KD som parti.

– Det var inte planerat att det här skulle ske, men ibland tar livet en på andra vägar. Jag delar de värderingar KD står för och har stått för i decennier, säger Alice Teoderescu Måwe i Aftonbladets tvodd ”Utfrågningen”.

Flyktingläger i Cypern.

I sin valkampanj har Teoderescu satt fokus på värderingsfrågor. Där har även partiledare Ebba Busch gett sig in – med ett omtalat utspel i Dagens Nyheter om att EU-medel borde kunna användas för att betala återvandring för muslimer som ”inte anpassar sig”.

– Hon menar inte alla muslimer, det är för att vi ser att de här problemen framförallt uppkommit i den muslimska diasporan. Genom att inte adressera den här frågan skadar man också de muslimer som lever hederliga, skötsamma liv i Sverige och som flytt från förtryck.

Men ska EU-medel användas till återvandring?

– Ja, vi har redan den möjligheten i Sverige och andra europeiska länder. Jag tror återigen det är viktigt att vi pratar om att det är det här som gäller här. Om vi inte säger vad som gäller gör man det svårt att förstå, säger Alice Teoderescu Måwe (KD).

Förslaget: Berätta om värderingar tidigt

När Alice Teoderescu Måwe pratar om europeiska värderingar talar hon exempelvis om kvinnors rättigheter, att människor tar varandra i hand oavsett kön och synen på yttrandefrihet och demokrati.

Tidigare, menar Teoderescu Måwe, har integration främst mätts genom faktorer som sysselsättning. Nu vill hon att värderingar också vägs in. Hon använder Fadime Sahindals pappa, som mördade sin dotter 2002, som exempel.

– Han jobbade, talade svenska, sparade i aktier... var han integrerad när han förbjöd sin dotter från att leva på ett normalt sätt, och till slut dödade henne? Det är hedersvärderingar som inte hör hemma i Europa.

Hur ska du jobba med det här i EU, ska du prata värderingar där?

– Det finns en rad europeiska värderingar. I EPP-gruppen, där KD och Moderaterna sitter, pratar man om en ”European way of life”, det handlar om en rad värderingar som är grundläggande i Europa, och att vi har en union som står upp för demokrati och yttrandefrihet.

En värderingskontroll som Kristdemokraterna nu vill se, ska ske redan innan flyktingar tar sig till Europa. Alice Teoderescu Måwe tänker nämligen arbeta för en ”2.0-version” av den migrationspakt som nyligen klubbades i unionen. Där vill hon ta sikte på att införa en ny asylprocess, där asyl söks i ”säkra länder utanför Europa som angränsar till Medelhavet”.

I den processen ska flyktingarna berätta om sina värderingar, och samtidigt informeras om vilka värderingar som gäller i EU.

– Det är inte så att man kommer till gränsen och slutar tycka det man tycker. Därför måste vi diskutera att alla värderingar inte är lika bra, vissa värderingar kommer leda till konflikter och det måste vi prata om, säger Alice Teoderescu Måwe.

Alice Teoderescu Måwe gästade Aftonbladets studio.

Utsattes för trolldrev – tvekar inte om SD-samarbetet

Under våren har Sverigedemokraternas så kallade trollfabrik avslöjats av TV4:s Kalla fakta. I samband med det visade det sig också att även Alice Teoderescu Måwe varit måltavla för attacker därifrån.

Hon har själv berättat om hur hon utsattes för ”ett drev med rasistiska tillmälen”. Men avslöjandet har inte fått henne att förändra sin syn på Kristdemokraternas samarbete med Sverigedemokraterna i Tidöavtalet.

– Jag har förordat den här regeringen för att jag tycker att man behöver ha politiker som utvärderas på det de åstadkommer. Skälet till att vi samarbetar är att vi har en rad samhällsproblem där vi gör samma analys.

Har du fått någon ursäkt från SD efteråt?

– Nej, säger Alice Teoderescu Måwe (KD).