Vem är narcissist – och hur är det att leva med en?

”Efteråt var min hjärna helt trasig – jag kunde inte göra någonting.”

Uppdaterad 2024-06-18 10.32 | Publicerad 2024-06-17 14.28

Orden är Simons och hämtade från Podme:s nya poddserie ”Narcissist” som släpps idag.

Simon är en av de som delar med sig av sina upplevelser av att leva med en narcissistisk partner – något som till slut fick honom att bryta ihop och hamna på psyket.

Men vad innebär egentligen termen narcissist? Och hur är det att leva i en relation med en sådan personlighetstyp?

Stefan Sundberg, som producerat podcasten, har själv levt i en relation med en person med den här typen av beteenden.

Det var dessa erfarenheter som väckte idén till att göra serien.

– Det finns så många frågor man ställer sig under och efter att man varit i en sådan här relation. Jag ville ta reda på mer om hur den här typen av personlighet fungerar och även höra andras historier, säger Stefan.

Hur yttrade sig dessa beteenden i din egen relation?

– Allting kretsade kring hennes jakt på bekräftelse – till varje pris. Och hon startade bland annat ständiga bråk i syfte att få mig att framstå som för känslig eller opålitlig, en ansvarsförskjutning där det alltid var jag som skuldbelades. Skam är svårt att hantera för den här typen av personlighet - så det är lättare att till lägga ansvaret för till exempel sin otrohet på partnern. Sen var det också ett ständigt kritiserade och förminskande. Hur mycket fel jag gjorde, hur dålig jag var. Och det bara eskalerade.

Men varför stannar man i relationen?

– Det här är ju en väldigt långsam process. Den narcissistiska personen går ju inte från kärleksfull till att vara nedmonterande över en natt. Ofta är det därför man stannar kvar - längre än man borde. Och sen fortsätter de växla mellan att vara kärleksfulla ena dagen och iskallt föraktfulla nästa. Det blir en riktig ”mindfuck” för den utsatta. Och trots att vänner, kollegor - till och med min exfru - såg hur destruktiv relationen var så blundade jag.

Stefan Sundberg är programledare och producent för podden ”Narcissist”

Narcissism – eller narcissist?

Under arbetet med podden har Stefan Sundberg insett att det finns väldigt mycket okunskap om vad en narcissist egentligen är - och att termen många gånger används på fel sätt.

Peder Björling, överläkare på Psykiatri Sydväst, medverkar som expert i podden ”Narcissist”.

– Bara för att ens partner ligger på soffan och är lat, eller att en kollega på jobbet pratar mycket på luncherna behöver inte det betyda att han eller hon är narcissist. Det som vi pratar om i podden är något annat, något mycket mörkare och destruktivt.

– Tyvärr är det dock sällan narcissistiska personer söker hjälp. Det ligger ju i deras natur att ha en grandios självbild samtidigt som allting som är fel, inklusive sina egna ageranden, beror på andra. Så det är få som får en diagnos.

Peder Björling är överläkare och psykiater på Psykiatri Sydväst, där han bland annat arbetar med att behandla diagnostiserade narcissister. Han medverkar som expert i podden.

– Själva diagnosen kallas narcissistiskt personlighetssyndrom. Men det är viktigt att poängtera att ett visst mått av narcissism behöver vi alla ha för att kunna stå upp för oss själva. Det är när den blir skadlig för en själv och för andra som det blir ett problem, säger han.

Och ofta är det extremt dålig självkänsla som ligger till grund för narcissistens beteenden.

– Jag tror alla narcissister mår mer eller mindre dåligt. Problemet är att de gör allt för att dölja det bakom en grandios självbild där det är lättare att skylla på andra och sätta sig i överläge mot sin partner, säger Peder Björling.

”Blåmärken i själen syns inte”

I poddserien ”Narcissist” får vi höra olika personer berätta om sina upplevelser av att vara i en relation med en narcissistisk person och hur mycket skada det kan orsaka.

Caroline Cederquist växte upp med en narcissistisk mamma. I podden ”Narcissist” berättar hon om sina erfarenheter.

När Stefan Sundberg inledde arbetet och sökte efter personer som ville vara med och berätta om sina erfarenheter blev han förvånad över gensvaret. Många, både män och kvinnor, hörde av sig.

– Jag tror det finns väldigt många fall som går under radarn, eftersom det i grunden handlar om psykisk manipulation. Blåmärkena syns inte, de sitter i själen snarare än på kroppen, säger Stefan.

En av de som medverkar i podden är Simon. En annan är Caroline Cederquist. I hennes fall handlade det inte om en kärleksrelation, hon växte upp med en narcissistisk mamma.

– Min roll var att bekräfta henne. Att hon var fin, att hon var bra. Hon tog mig aldrig i försvar eller stod upp för mig. Och varje gång det tog slut med hennes pojkvänner så var det mitt fel. Jag var ständigt den som stod i vägen för hennes lycka, vilket hon ofta sa till mig, säger Caroline.

 Lyssna på poddserien ”Narcissist” här
– hör hela Vendelas berättelse i första avsnittet

Not: Simon heter egentligen något annat.

Not: I samband med podden har Aftonbladet varit i kontakt med Carolines mamma som avböjt medverkan eller att ge en kommentar.