Vårdförbundet larmar om fulspel från arbetsgivarna

Uppdaterad 2024-06-14 10.08 | Publicerad 2024-05-20

Sjukvårdspersonal slår larm om att regioner försöker kringgå övertidsblockaden.

Nu rasar facket mot arbetsgivarna.

– Man har bytt ut övertid mot skyddsarbete, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Vårdfackets övertidsblockad har pågått sedan 25 april, riktad mot samtliga regioner. Men ännu råder dödläge i förhandlingarna.

På måndag den 20 maj utvidgas varslet och kommer även att omfatta 29 större kommuner. Bland annat drabbas de tre storstäderna Stockholm, Malmö och Göteborg.

I Sverige ansvarar regionerna för sjukhusvård och specialistvård, medan kommunerna tar hand om äldreomsorg och skolhälsovård. Det nya varslet som träder i kraft på måndag omfattar 5 000 medlemmar, enligt Vårdförbundet.

– Vi når inte fram till SKR som säger att de inte har några mandat. Kommun- och regiondirektörerna behöver ge SKR mandat att faktiskt möta våra yrkanden, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro, hon fortsätter:

– Vi har varit tydliga under ganska lång tid. Redan under pandemin var corona­kommissionen tydlig med att kommunerna behöver anställa fler sjuksköterskor. Man fick dessutom budget och medel direkt. Men det har inte gjorts.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro

”Bytt övertid mot skyddsarbete”

Samtidigt som blockaden nu utökas larmar sjukvårdspersonal om att arbetsgivare använder metoder som förskjuten arbetstid och skyddsarbete för att kringgå övertidsblockaden. Det innebär att regionerna i akuta situationer, där det bedöms finnas fara för liv och hälsa, kan beordra skyddsarbete för att inte patienterna ska komma till skada.

– Det som händer är att man i väldigt många regioner, för det är där vi har haft blockaden hittills, bara bytt ut övertid mot skyddsarbete. Det ser vi. Och vi har över tusen tvister på gång där ute just nu.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR.

Men Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), har tidigare sagt till Aftonbladet att hon inte delar Vårdförbundets bild om fulspel från arbetsgivarna.

I ett mejl till Aftonbladet skriver SKR:s pressekreterare Karin Lagerholm:

”Vår bild är att regionerna tar ett stort ansvar för att hantera läget såsom man ska.”

Kan gå ut i strejk

Vårdförbundet kräver nu skadestånd i fall där arbetsgivare ska ha använt skyddsarbete på ett felaktigt sätt. Att arbetsgivare kringgår blockaden är oacceptabelt, menar Ribeiro.

– Den arbetsgivaren som gör det, den uppmanar jag våra medlemmar att lämna. Det är ingen god arbetsgivare, säger hon.

På måndag ska Vårdförbundet och SKR ha möte. Sineva Ribeiro säger att Vårdförbundet inte kommer att vika sig innan en överenskommelse nås, och varslar om strejk ifall regler fortsätter kringgås.

– Nästa steg är ju att gå ut i strejk. Vi är beredda att göra det.