Här släpar rånarna bytet ur butiken – två gripna efter polisjakt

Publicerad 2017-01-07

Beväpnade rånare slog till mot en Tele2-butik i Bålsta och släpade i väg bytet i en byggpåse genom gallerian.

Båda två greps senare.

En av de misstänkta gärningsmannen ska redan ha varit anhållen i sin frånvaro – misstänkt för det uppmärksammade rånförsöket mot en Tele2-butik i Kista.

Vid 11.32 larmades polisen om ett väpnat rån mot en Tele2-butik i Bålsta, norr om Stockholm.

– Det var två maskerade rånare beväpnade med pistol, säger Mats Öjdahl, vakthavande befäl vid polisen i Uppsala.

De två männen flydde från butiken med en stor väska, enligt de initiala uppgifterna var den fylld med mobiltelefoner och surfplattor.

– De hoppade in i en bil och flydde från platsen söderut, säger Mats Öjdahl.

Två rånare gripna

Uppsalapolisen kopplade in polisen i Stockholm, som tog upp jakten. I höjd med Kungsängen kom en polisbil ikapp bilen. Då övergav rånarna bilen och sprang därifrån.

– Precis nu har vi gripit en person och jagar fortfarande den andre med helikopter och hundar, säger Mats Öjdahl vid 12.30-tiden.

Strax efter klockan 13 greps även den andre rånaren, i centrala Jakobsberg.

Tack vare att en bilist körde efter rånarna kunde polisen snabbt ta upp jakten.

– Det var en privatperson som såg hur de kom ut och kände att ”det här stämmer inte”. Så personen körde efter och ringde polisen, säger Sven-Erik Olsson, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

– Sedan svek väl modet hos de här gossarna när de såg polisen, så de lämnade bilen och sprang.

Uppgifter: Gripen misstänkt för liknande rån i tisdags

En av de två gripna ska enligt Aftonbladets uppgifter redan ha varit anhållen i sin frånvaro – misstänkt för ett annat uppmärksammat försök till rån mot en Tele2-butik.

Vid 20-tiden i tisdags slog två maskerade och beväpnade gärningsmän till mot Tele2:s butik i Kista. Ett vittne fångade på film när de två männen konfronterades av polis som också sköt två varningsskott mot de flyende rånarna.

En av de två männen misstänkta för rånförsöket i Kista greps kort efter händelsen. Den andre misstänkta ska enligt uppgift till Aftonbladet alltså ha gripits i dag – fyra dagar senare – efter att ha genomfört ett liknande rån i Bålsta.

Vittnet: Såg rånarna fly

Vid lördagens rån i gallerian i Bålsta blev många människor vittne till händelsen. Shoppare kunde se rånarna fly ut ur butiken och släpade på en orange Big bag-påse.

– Påsen var full med massa grejer, säger ett vittne.

– Det stod massa folk i vägen, men de flyttade på sig när rånarna flydde.

Han beskriver rånarna som svartklädda och maskerade. Männen hoppade in i en bil och körde fort därifrån.

– De verkade ganska unga och ropade något, säger vittnet.

Flyktbilen var stulen

Ingen ska ha skadats fysiskt i samband med rånet. Den gripne personen är misstänkt för grovt rån. Enligt polisen i Stockholm stals flyktbilen i samband med ett rån under fredagskvällen.

– Två personer gick först fram till en kvinna och försökte ta ifrån henne bilen, men hon ville inte lämna ifrån sig den. Av någon anledning avbröts det rånet, men då gick de direkt på en annan kvinna och hotade henne med kniv, säger Sven-Erik Olsson.

Bilrånet skedde i närheten av Barkarby handelsplats vid 18.30-tiden.

Följ ämnen i artikeln