Xi deltar i Bidens klimatmöte

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Kinas president Xi Jinping.
Foto: Ju Peng/Nya Kina via AP/TT
Kinas president Xi Jinping.

NYHETER

Flera välkända namn deltar i det klimatmöte som USA:s president Joe Biden bjudit in till denna vecka.

Kinas president Xi Jinping är senast i raden att tacka ja till deltagande i det USA-ledda klimatmötet som ska hållas i digital form.

Xi har bjudits in av USA:s president Joe Biden och kommer att hålla ett viktigt tal vid mötet, enligt Kinas utrikesdepartement. Mötet blir också det första mellan de två sedan Biden tillträdde som president.

USA och Kina är världens två största utsläppsländer av koldioxid, och de står tillsammans för nästan hälften av världens utsläpp. Och även om länderna är på kant på många områden, så verkar de för närvarande överens om att klimatet är något de kan samarbeta kring.

USA:s klimatsändebud John Kerry blev nyligen den förste ur Bidenregeringen att besöka Kina, där han mötte sin kinesiske motsvarighet Xie Zhenhua.

Biden har bjudit in 40 världsledare till mötet. Förutom Xi och Biden väntas Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson delta, liksom Microsoftmedgrundaren Bill Gates, enligt källor. Även Rysslands president Vladimir Putin samt Brasiliens president Jair Bolsonaro väntas delta.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) tillhör inte de stats- och regeringschefer som bjudits in. Däremot kommer miljöminister Per Bolund (MP) att delta i ett rundabordssamtal.

Klimatmötet inleds av Biden och vicepresident Kamala Harris den 22 april, klockan 14 svensk tid.

Publicerad: