De prisas av Right Livelihood

Pristagarna får en miljon kronor vardera

Sophie Tanha/TT

Publicerad 2021-09-29

Freda Huson prisas för sitt arbete mot oljeledningar och för att bevara ursprungsbefolkningens kultur i Kanada.

Motstånd mot rysk kolindustri och kanadensiska oljeledningar, juridisk kamp för miljöskydd i Indien samt arbete för att skydda utsatta barn i Kamerun. Det hyllas när årets Right Livelihood-pristagare tillkännages.

”Dessa gräsrotsaktivister mobiliserar människor för att kräva sina rättigheter och skapa hållbar förändring där regeringar misslyckas”, säger Ole von Uexkull, vd för Right Livelihood, i ett uttalande som tillkännager 2021 års pristagare.

Miljöaktivism väger tungt bland årets mottagare av Right Livelihood-priset - tre av fyra mottagare är verkar för en bättre miljö.

Ole von Uexkull, juryledamot och vd för Right Livelihood presenterar årets pristagare.

Klimatkämpen Vladimir Slivjak mottar priset för sina gräsrotskampanjer mot projekt kopplade till utvinning av fossila bränslen och bruk av kol- och kärnkraft i Ryssland. Freda Huson, som tillhör det kanadensiska urfolket Wet'suwet'en, belönas för sin kamp mot oljeledningar i Kanada och för arbetet med att bevara ursprungsbefolkningens kultur.

Organisationen Legal Initiative for Forest and Environment (Life), som verkar för att stärka miljöskyddet i Indien, är den tredje mottagaren av årets Right Livelihood-pris.

”I kampen mot en allt värre klimatkris, mäktiga företagsintressen samt terrorism tydliggör de att solidaritet och engagemang är nyckeln till en bättre framtid för oss alla”, säger von Uexkull i uttalandet.

Årets fjärde mottagare av den svenska stiftelsens pris på en miljon kronor är juristen Marthe Wandou från Kamerun. Hon mottar priset för sitt arbete med att bekämpa sexuellt våld mot barn och hjälpa offer för extremistgrupper som Boko Haram.

Följ ämnen i artikeln