Ökat kaos i Ukraina: "Fortfarande chockad"

Gustav Sjöholm/TT

Klas Widestrand/TT

Anna Hansson/TT

Publicerad 2022-02-24

På flera håll i Ukraina väcktes människor i morse till ljudet av att den ryska militära insatsen mot landet påbörjats.

– Det är så märkligt. Vi bor i Europa. Det finns inte en chans att det är krig tänkte jag, men det är det. Jag är fortfarande chockad, säger Maksym i södra Ukraina till TT

Explosionerna började bara minuter efter det att Ryssland president Vladimir Putin vid fyratiden på torsdagsmorgonen svensk tid meddelat att man fattat beslut om en militär insats i ett direktsänt tv-tal.

Alina Zubkovych, som bor i Stockholm men är på besök i Ukraina, befinner sig på på en tunnelbanestation i landets näst största stad Charkiv när TT når henne på telefon.

Hon har försökt lämna staden, men inte lyckats.

– Jag skulle ta bussen, men den kom inte. Jag hade köpt en biljett till Kiev, men det kommer inte att gå att ta sig dit så nu funderar jag på vad jag ska göra härnäst, säger hon.

”Fortfarande chockad”

Alina Zubkovych beskriver situationen runtomkring henne som bitvis kaotisk.

– Folk köper biljetter för att åka härifrån, men det är väldigt svårt att lämna staden just nu, alla bussar till andra städer har ställts in.

Maksym i södra Ukraina väcktes vid femtiden på morgonen av explosionerna. Han och hans flickvän satt i ett litet rum utan fönster i deras lägenhet i flera timmar för att skydda sig.

– Det är så märkligt. Vi bor i Europa. Det finns inte en chans att det är krig tänkte jag, men det är det. Jag är fortfarande chockad, säger han till TT.

Stämningen i Odessa, som under gårdagen var nästan som vanligt är totalt förändrad. Köerna ringlar långa för att ta sig från staden och ingen går till jobbet säger Maksym. Själv vet han inte var det skulle vara säkrast att åka eftersom Ryssland attackerat flera delar av landet. Närmaste skyddsrum ligger 500 meter bort och i väntan på att saker ska lugna sig försöker han och hans flickvän hålla sig inomhus och borta från fönstren.

– Det är skrämmande. Det är fruktansvärt. Jag har fått så många meddelande från mina vänner från hela Ukraina. Vissa ringde bara för att säga att de älskar mig.

”Hörde skrik”

En annan som väcktes av bomber i morse är Kiev-bon Natalie Gryvnyak.

– Jag vaknade vid fem och hörde skrik och ljudet av explosioner, säger hon till TT.

– Jag hörde ljudet och började läsa på Facebook. Alla säger att de hörde smällar från olika delar av Kiev, Charkiv och så vidare, säger Natalie Gryvnyak.

Hon är överraskad över att Kiev attackeras.

– Jag trodde aldrig att de skulle attackera Kiev. Jag trodde att de kanske skulle anfalla i öst.

”Förkrossande”

Ukrainaren Ivan Sivakov bor i Stockholm men hans föräldrar är kvar i staden Mykolaïv, som ligger i södra Ukraina mellan Odessa och Krimhalvön.

Han hade in i det sista hoppats på en diplomatisk lösning på det upptrappade säkerhetsläget.

– Men tyvärr visade det sig vara skitsnack för Putin vill inte prata, han vill bara få igenom sin agenda oavsett vad.

– Världen kan bara titta på och det finns inte så mycket att göra och det är förkrossande, säger han och rösten bryts.

Hans föräldrar har sedan Ryssland annekterade Krimhalvön och gick in i Donbassområdet 2014 förberett sig på att konflikten kan förvärras och har planerat för att de kan komma att behöva lämna sitt hem. Men det är lättare sagt än gjort.

– - Jag vet inte riktigt om de kan göra det nu för allt går så fort och det är väldigt farligt att fastna någonstans på vägen.

Åker hem till mamma

Vad som händer härnäst är oklart även för Natalie Gryvnyaks del, men hon är förberedd på att lämna sitt hem.

– Närmaste skyddsrum är tunnelbanan som är tio minuter bort. Vi har börjat packa våra väskor, men jag vet inte vad jag ska göra, säger hon.

Inte heller Alina Zubkovych är säker på vad som är det bästa alternativet i nuläget.

– Ryssland bombar flera mål i olika delar av landet, så det är farligt att befinna sig ute på vägarna. Kanske vore det bäst att stanna och vänta, men jag vet inte. Jag kommer antagligen att åka hem till min mamma, säger hon.

TT: Hur mår du?

– Ryssland attackerar oss i detta nu, jag vet inte hur man ska må i en sådan situation, säger hon.