Ännu ett mord i Linköping – ingen gripen

Kristina Erkenborn/TT

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2021-12-29

Ännu ett mord har drabbat Linköping. En man i 30-årsåldern har skjutits till döds i stadsdelen Skäggetorp. Ingen misstänkt har ännu gripits.

Larmet kom till polisen vid 17.20 på onsdagen efter att boende hört höga smällar i området. Polisen uppgav först att mannen var allvarligt skadad, men klockan 20.11 uppdaterades hemsidan med en text om att mannen är död:

”Rättsläget efter kvällens skottlossning i Skäggetorp har ändrats från mordförsök till mord. Anhöriga är underrättade.”

Den avlidne mannen är känd av polisen sedan tidigare, men polisen vill inte bekräfta att man kopplar skjutningen till tidigare gänguppgörelser i samma område.

– Det är den första tanke som kommer upp med tanke på den situation vi har i Linköping, men det är en ren spekulation så länge vi inte vet vem gärningspersonen är, säger polisens presstalesperson Johnny Gustavsson.

I nuläget finns ingen misstänkt för skottlossningen, enligt Johnny Gustavsson.

Femte dödsskjutningen

Linköping är sedan i våras drabbat av en svår våldsvåg med skjutvapen inblandade. Dödsskjutningen på onsdagen är den femte i staden sedan i slutet av april.

Enligt Corren räknas det totala antalet skjutningar till 13 under samma tid.

Polisen påträffade den skottskadade mannen utomhus. Platsen har spärrats av för en kriminalteknisk undersökning.

Flera patruller har arbetat under kvällen med att söka efter gärningspersoner, säkrat spår och samlat in vittnesuppgifter.

– Skottlossningen skedde ju också vid en tidpunkt då många rör sig ute så det vore märkligt om det inte fanns människor som har intressanta iakttagelser.

Ny fas

Utredningen går nu över i en ny fas med att sammanställa alla uppgifter som har samlats in.

– Det är ett jättestort arbete som pågår, säger Gustavsson.

Polisen var även på plats vid Universitetssjukhuset dit den skjutne mannen fördes. Ett område spärrades av för att upprätthålla ordningen, vilket är rutin i sådana här fall, säger Johnny Gustavsson.

– Läget har lugnat ner sig lite på den platsen. Att vi befunnit oss där är av säkerhetsskäl.

Vid 21-tiden var avspärrningarna vid sjukhuset hävda. Vid 22.30 var fortfarande ingen gripen.