Mätning: MP och L fortsatt under spärren

TT

Publicerad 2022-02-06

Miljöpartiets språkrör Per Bolund och Märta Stenevi. Arkivbild.

Det ser fortsatt mörkt ut för både Liberalerna och Miljöpartiet som båda ligger stadigt under riksdagens fyraprocentsspärr. Det visar Svensk väljaropinion, en sammanvägning av mätningar som Kantar Sifo gör för Sveriges Radio Ekot.

Även om det är små svängningar i mätningen om väljarstöd backar ändå MP med 0,2 procentenheter ned till 3,2 procent, vilket är deras lägsta nivå hittills i dessa månadsvisa sammanvägningar.

Miljöpartiet har ju minskat men deras styrka är ändå att de har relativt många som tycker att de har bästa klimatpolitiken. L har ju en betydligt mer utsuddad profil, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till Ekot.

Sverigedemokraterna och Moderaterna jagar båda fortsatt platsen om näst största parti. På grund av ett litet tapp för SD med 0,6 procentenheter till 19,2 tar nu M över titeln denna månad efter sin ökning med 1,1 procentenheter till 20,8.

Mellan de nuvarande blocken är det fortsatt jämnt och det räcker att endast 1,25 procent byter sida för att det ska bli helt lika.

– En rörelse på 1,25 procent eller 75 000 väljare är ingen ovanlighet i en valrörelse, säger Sjörén till Ekot.