Mannens handskrivna brev – vill frias för brutal barnvåldtäkt

Åklagarens kontring: Kräver längre straff

Av: Jamshid Jamshidi

Publicerad:
Uppdaterad:

Grov våldtäkt mot barn, grov misshandel, människorov och övergrepp i rättssak.

Brotten en nioårig flicka utsattes för på väg till skolan i Norrköping.

Gärningsmannen: En känd sexbrottsling – som nu vill släppas fri.

Den nioåriga flickan hittades vid en väg i en mindre ort i Norrköpings kommun.

En bilist som passerade platsen såg det leriga och blodiga barnet och ringde 112.

Hon berättade då att hon blivit attackerad av en okänd man med kniv.

Mitt under ljusa vårdagen, på väg till skolan, överfölls hon och drogs in i en skogsdunge. Gärningsmannen misshandlade, knivhotade, band hennes händer och våldtog henne.

Mannen drog in flicka in i ett buskage.
Foto: Polisen
Mannen drog in flicka in i ett buskage.

Tidigare dömd för sexbrott

Polisen inledde en stor insats och kontrollerade bussar och tåg. En patrull såg då, av en slump, en 39-årig man som stämde in på signalementet.

– Jag noterade att mannens jeans var mycket leriga, främst på framsidan. Även hans skor var blöta och leriga. Vi pratade med mannen och han var mycket lugn, säger en polisman i förhör.

39-åringen åtalades tidigare i somras för det brutala överfallet på flickan. Han var vid tiden för brotten villkorligt frigiven för ett sexbrott mot ett annat barn.

I juli dömdes han till elva års fängelse för synnerligen grov misshandel, människorov, grov våldtäkt mot barn och övergrepp i rättssak. Han friades för rån.

Foto: Polisen
Mannen dömdes till elva års fängelse.

Försvaret: ”Åklagarens fantasi”

Nu har den 39-årige mannen överklagat domen genom att ha skrivit ett brev från häktet och skickat in det till hovrätten.

– Jag är dömd till fyra punkter brott, och är frikänd från ett brott. Jag vill att Göta hovrätt testar mitt mål, står att läsa på det handskriva pappret.

39-åringen har genom hela utredningen och rättegången nekat till brott. I sin skrivelse till hovrätten fortsätter han hävda sin oskuld.

– Åklagaren har med egen fantasi bildat upp hur brottet pågick som om åklagaren var vid brottplatsen vid tiden brottet hänt, fortsätter den dömde våldtäktsmannen skriva.

Foto: POLISEN
Mannens brev från häktet i Nacka.

”Flickan utsatt för livsfarligt våld”

Kammaråklagare Karin Evlinger, som har drivit målet, har svarat med att hon begär att hovrätten i stället skärper fängelsestraffet.

I anslutningsöverklagandet skriver hon att 39-åringen bör dömas för mordförsök i stället för synnerligen grov misshandel.

– (39-åringen) har utsatt målsäganden för livsfarligt våld och det har funnits en beaktansvärd risk för att målsägande skulle försättas i ett livshotande tillstånd, står att läsa i handlingen.

Flickans målsägandebiträde har också skickat in ett anslutningsöverklagande och har samma inställning som åklagaren.

Göta hovrätt kommer nu pröva ärendet.

Publicerad:

LÄS VIDARE