Henrik är immun mot corona – utforskar friheten i Sverige

Har testats för covid-19 tre gånger – och gjort unikt test

Av: Adam Westin, Johanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Globetrottern Henrik Tidefjärd är immun mot coronaviruset.

Efter tuff karantän i Tyskland upplever han nu friheten i Sverige – och häpnar över Stockholms fullsmockade uteserveringar.

– Det är som att ställa en påse med lördagsgodis framför ett barn på en tisdag, säger Henrik Tidefjärd.

Henrik Tidefjärd har upplevt mer covid-19 än de flesta. Han kommer från Eskilstuna men bor i Berlin, där han jobbar med exklusiva resor och events.

Aftonbladet har rapporterat hur Henrik Tidefjärd blev sjuk efter en skidresa i Ischgl i Tyrolen. Sedan testades Henrik positivt en andra gång, trots att han hållit sig i karantän under två veckor.

”Ja, du är immun”

I måndags blev han en av få som genomgått ett test som visar i fall man utvecklat antikroppar mot sars-cov-2 – vilket i så fall innebär att man är immun. Han testades på ”Medizinisches Infektiologiezentrum” i Berlin, som intresserat sig för Henrik Tidefjärd eftersom han hade genomgått två coronatester.

– De tar blodprov och det ska in i en maskin som bara går på måndagar, onsdagar och fredagar. I tisdags fick jag svaret: Ja du är immun, för tillfället. Det kan vara i några månader, ett halvår eller ett år, säger Henrik Tidefjärd.

Samtidigt coronatestades han en tredje gång, och provet visade negativt. Henrik fick även ett intyg över att han betraktas som immun.

Efter att Henrik Tidefjärd varit sjuk i covid-19 och suttit i Tysklands strikta karantän i en månad, ställde han sig frågan: Var ska jag ta vägen nu?

– Det finns bara ett land där man kan leva normalt som immun. Och det är Sverige. Ni har friheten.

Henrik Tidefjärd på en uteservering vid St. Eriksplan i Stockholm
Foto: PRIVAT
Henrik Tidefjärd på en uteservering vid St. Eriksplan i Stockholm

Efter Ischgl: ”känns fel”

Via ödsliga flygplatser lyckades Henrik Tidefjärd flyga till Stockholm, med mellanlandning i Frankfurt. Han landade i onsdags kväll, och bor just nu hos en vän i centrala Stockholm. Till att börja med ska han vara här i tre veckor.

– Jag fick en chock vid St. Eriksplan. Jag stod bara och tittade in mot Rörstrandsgatan, tänkte att: ”Det här är ju helt som vanligt?” Fullt med folk som är ute och går, sitter på caféer och barer med sina latte macchiatos och glas vin.

Tycker du att Sveriges öppna väg är fel?

– Varje land är ansvarig för sina egna regler, självklart. Nu ser jag det annorlunda eftersom jag är immun, det är som paradiset på jorden. Om Sverige har gjort rätt vet jag inte, men som en individ som haft corona och sett hur det spreds på nattklubbar och restauranger i Ischgl så känns det helt fel. För om du ska stoppa någonting måste du ta till åtgärder, säger Henrik Tidefjärd.

I påsk planerar han att träffa släkt och vänner.

– De tycker det är jättekul att jag kommer hem som immun, då kan de träffa någon som de inte är rädda för. Samtidigt måste man tänka på att virus kan sitta i kläder och så, säger Henrik Tidefjärd.

Foto: Patrick Pleul / TT NYHETSBYRÅN
En läkare samlar in coronatest från en bilförare i Fürstenwalde, utanför Berlin i Tyskland.

Kan bli tester efter påsk

Statsepidemiolog Anders Tegnell meddelande på torsdagen att man kommer kontrollera eventuellt överbefolkade restauranger under påskhelgen, och är redo att stänga dem ifall lagarna inte följs.

– Det finns tyvärr enskilda individer och vissa restaurangägare som inte respekterar reglerna. Det är direkt oansvarigt, kommenterade Stefan Löfven för Aftonbladet.

Svenska forskare på KTH och KI arbetar just nu med att ta fram liknande test som Henrik Tidefjärd gjort i Tyskland.

– Det är inte svårt att göra själva testerna. Svårigheten är att se till att de fungerar, att de verkligen mäter rätt. Det gör man i många olika grupper, bland annat på Karolinska institutet tillsammans med oss. Vi tror att vi kan gå igång efter påsk med de testerna, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

PODD Så är det att sitta i en väldigt lång karantän

Med Johan Björnfot, som medverkar från kinesiska Wuhan.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Läs mer om coronapandemin

Publicerad:

LÄS VIDARE