Ojämn kamp i väntan på thailändsk valvinnare

TT-Reuters

Publicerad 2019-03-26

Militärjuntans ledare och Thailands sittande premiärminister Prayuth Chan-O-Cha.

Den gångna helgens parlamentsval i Thailand kritiseras av asiatiska valobservatörer för att ha gynnat partier som står nära den styrande militärjuntan. Vidare var rösträkningen rörig, något som skapar misstro och tvivel, enligt organisationen Asian Network for Free Elections (Anfrel).

– Många människor tvivlar fortfarande på valprocessen, säger Amaël Vier vid Anfrel.

Organisationen slog inte fast att fusk förekommit men svarade heller inte rakt på frågan om valet hade varit fritt och rättvist.

– Många aspekter måste tas under övervägande. Det vore inte rätt att dra slutsatsen att hela processen varit fri och rättvis eller att den inte varit det, säger Anfrels ordförande Rohana Nishanta.

Brister i valet

Det största oppositionspartiet, Pheu Thai, har pekat på stora brister under valet och överväger att låta ta valresultatet till domstol.

Både Pheu Thai och militärjuntans stödparti sonderar samtidigt möjligheterna att bilda koalitionsregeringar.

Men även om oppositionens partier gemensamt får en majoritet av rösterna i valet innebär det ingen rättighet att bilda regering. Militären har nämligen skrivit om författningen så att den själv utser ledamöterna till parlamentets överhus, senaten.

Ojämn kamp

Och eftersom senaten och underhuset, även kallat representanthuset, tillsamman utser regeringsbildare behöver därför oppositionen betydligt fler platser (376) än juntans stödpartier (126) för att säkra en majoritet i parlamentet. En ojämn kamp med andra ord.

Det största oppositionspartiet Pheu Thai har hittills fått flest röster, enligt preliminära siffror från landets valkommission.

Ytterligare en lägesbild väntas på fredag då valdeltagandet i varje distrikt presenteras.

Ett slutgiltigt resultat kan däremot dröja till den 9 maj.