Så ska Uppsala stänga skolorna

Publicerad 2020-03-17

Från och med onsdag ska alla gymnasieskolor gå över till distansutbildning.

På tisdagen kom beskedet att landets alla gymnasieskolor ska gå över till distansutbildning. Enligt Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, är Uppsala kommun väl förberedda.

– Vi har goda förutsättningar när det gäller gymnasieskolorna, det finns redan plattformar på plats.

Från och med onsdag ska alla gymnasie- och högskolor gå över till distansundervisning för att på så sätt försöka stoppa spridningen av coronaviruset.

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden, berättar att Uppsala kommun står väl rustade för att låta skolorna bedriva utbildningen digitalt.

– Det ser lite olika ut på skolorna, men vi kommer givetvis att se till att alla ska få sin utbildning. Jag tycker att vi har goda förutsättningar när det gäller gymnasieskolorna, det finns redan plattformar på plats, säger Helena Hedman Skoglund (L) som berättar att Celsiusskolan ligger i framkant.

– Ett gott exempel är Celsiusskolan som redan idag bedriver en del av sina studier via distans. Det är framförallt elever som går idrottsprogrammen, och som befinner sig ute på olika tävlingar och inte kan vara på plats fysiskt på lektionerna.

Helena Hedman Skoglund (L), ordförande i utbildningsnämnden.

Förberedda för en total stängning av skolor och förskolor

Regeringen fortsätter att hålla grundskolor och förskolor öppna som vanligt, men enligt Stefan Löfven kan det bli aktuellt med en total stängning.

– Vi är förberedda även på detta, så förberedda man nu kan vara, det här är ju inte en kris man går och väntar på precis. Men ett förberedande arbete pågår redan sedan en tid tillbaka.

Vad säger du om det här läget vi befinner oss i just nu?
– Det är en prövning, helt klart. Det vi behöver göra nu är att landa lite i det här. Utbildningsförvaltningen, rektorer och lärare behöver ta till oss de senaste uppgifterna och gå vidare efter det.

Följ ämnen i artikeln