Strandhälls nyårsönskan: Stoppa hämndporren

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2017-12-31

Från och med första januari får vi en ny lag som ska hindra folk från att sprida hämndporr.

– Spridning av hämndporr kan resultera i så mycket som upp till fyra års fängelse, säger socialminister Annika Strandhäll.

Nu berättar hon om de nya lagarna som träder i kraft 2018 för Aftonbladet.

Socialminister Annika Strandhäll.

Under kommande året börjar en rad nya lagar att gälla, flera från och med första januari. Bland annat så höjs barnbidraget, pensionärsskatten sänks, spelmissbrukare ska ha lagstadgad rätt till vård från sina kommuner och mellan februari och april så införs en vapenamnesti.

– Det är ändå några bra grejer. Det handlar om att öka tryggheten och förstärka ekonomin, säger Annika Strandhäll.

Hämndporr blir kriminellt

Den första januari så får vi ett helt nytt brott: olaga integritetsintrång. Det innebär att det numera kommer vara kriminellt att sprida hämndporr och känsliga uppgifter som nakenbilder, olycksbilder och obduktionsbilder.

Annika Strandhäll säger att det är hög tid att lagarna på det här området uppdateras.

– Det är en lagstiftning som är väldigt viktig inte minst för unga människor som lever i en helt annan verklighet. De tidigare lagstiftningarna som har kommit på det här området kom på 60-talet.

Olaga integritetsintrång kommer kunna resultera i så mycket som fyra års fängelse.

Håll bättre koll på mobilen

Personer som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla kommer att ha en större skyldighet att ta bort vissa meddelanden av brottslig karaktär.

Finns det risk att personer som tillexempel har en nakenbild tagen i samförstånd med personen på fotot blir fällda för olaga integritetsintrång?

– Nej, hämndporr handlar om någon som har tagit sexuella bilder tagna i samförstånd och sedan spridit dem utan den andra personens godkännande. Det handlar om spridningen, i syfte att kränka.

Vapenamnesti ska få bort illegala vapnen

Mellan första februari och april 2018 så kommer regeringen att införa en vapenamnesti. Det innebär att personer frivilligt kan lämna in vapen och ammunition till polisen utan att riskera åtal för vapeninnehav.

– Senast 2013 genomfördes en vapenamnesti. Då lämnades 15 000 vapen in till polisen och vi hoppas på något liknande under våren, säger Annika Strandhäll.

Socialministern säger att beslutet om amnestin grundar sig i en medvetenhet om att det finns för många illegala vapen i omlopp.

– Man pekar på att det är vapen som kommit från balkan som ofta är kvar sedan balkankriget. Vi vet också att det finns handgranater.

– Vapen måste bort från gatorna.

Följ ämnen i artikeln