Inga blåblodiga bjudna till dopet

Publicerad 2014-05-14

Bara en kungafamilj kommer att bevittna Leonores dop – den svenska.

Aftonbladet kan i dag avslöja att inga utländska kungahus är bjudna.

– Madeleine går gärna sin egen väg och hon vill ha det här som en familjehögtid, säger Roger ­Lundgren, Aftonbladets hovexpert.

När prinsessan Estelle döptes i Slottskyrkan i Stockholm fanns kungligheter från Belgien, Danmark, Norge, Luxemburg och Nederländerna på plats.

Och ett flertal av dem ­fick äran att vara fadder.

Men vid prinsessan ­Leonores dop i Drottningholms slottskyrka den 8 juni blir det annorlunda.

Aftonbladet kan nu ­avslöja att inga utländska kungahus kommer till ­dopet.

– I och med att det är ett mindre dop med en familjär inramning så är det inga utländska kungahus som är inbjudna, säger Margareta Thorgren, informationschef vid Hovet. 

Vid dopgudstjänsten den 8 juni är 160 gäster inbjudna. Ceremonin och en liten del av den efterföljande mottagningen kommer att sändas av SVT, med ­programledarna Ebba von Sydow och Micke Leijnegard.

”Går sin egen väg”

– Madeleine går gärna sin egen väg och hon vill ha det här som familjehögtid. Och sen har hon inte så mycket kontakt med de andra kunga­husen, utan det är Victoria som har det, säger Roger Lundgren, Aftonbladets hovexpert. 

När prinsessan Estelle, nummer två i tronföljden, döptes fick hon fem faddrar. 

Hovet har sedan tidigare meddelat att Leonore kommer att få sex faddrar.

Tidigare var medlemmar ur danska och norska kungahus favorittippade till hedersuppdraget. Men eftersom ingen av dem är inbjudna kommer ingen av faddrarna att ha utländska kungliga band.

Tippar på kusinen

– Vi får satsa på hans ­syskon, hennes syskon, hans vänner och hennes vänner. Eventuellt kan man kanske tänkas slänga in ­Patrick Sommerlath som en kandidat på grund av hans närhet till Madeleine i och med att hon har vuxit upp med honom, säger Roger Lundgren.

Att de utländska kungahusen inte bjuds in eller blir faddrar i samband med ett kungligt dop är ovanligt, enligt Roger Lundgren.

– Nu är det en ny situation, Madeleine kommer inte att bli drottning själv. Hade det varit ett syskon till Estelle hade det säker­ligen fått kungliga faddrar. Men i och med att det är hennes kusin kan man vara mer fri i valet som man gör.