Anställd slår larm om kaoset på studentkryssningarna

Publicerad 2016-04-24

Fulla ungdomar fick föras av färjan i rullstol

Här förs studenter av Silja Lines färja i rullstol.

En ung man bärs ut på bår och förs, kraftigt alkoholpåverkad, med ambulans till sjukhus.

Under helgens partykryssning greps samtidigt en man misstänkt för våldtäkt – och öppna lågor slog ut från en soffgrupp.

– Det var full fest redan sju på morgonen, säger en anställd.

Båten anlände till Värtahamnen i Stockholm klockan 18.15 på lördagen. Då fanns minst två polispatruller där och grep en ung man, misstänkt för våldtäkt på en jämngammal kvinna.

Mannen släpptes efter midnatt efter beslut av åklagare, men enligt Norrmalmspolisen kvarstår misstankarna.

Aftonbladet var på plats i ankomsthallen och tog del av scenerna när studenter raglade, och rullades, av färjan.

– Det stank alkohol och det var det första jag tänkte på. Det var en odör av alkohol och många var märkbart överberusade, säger Aftonbladets reporter Cecilia Wugk.

Hon säger att stämningen var hetsig och berättar att en kille som fördes av båten i rullstol fick sättas i framstupa sidoläge tills ambulanspersonal kom med en bår och tog med honom till sjukhus. SOS alarm bekräftar att en person kördes med ambulans till sjukhus klockan 18.45. Sjukhuset bekräftar att en 18-årig man kom in med alkoholpåverkan men kunde skrivas ut efter några timmar.

– Två stycken kom i rullstol och de är helt okontaktbara. En tjej kan inte ens hålla upp sitt huvud. Det är en annan som håller fram en påse för att hon håller på och spyr, säger Cecilia Wugk.

”Festen startade klockan sju”

Studentkryssningen går i rederiet Tallink Silja Lines regi men det är företaget ”Fun Cruises” som ordnar festen ombord.

En anställd som jobbar på båten vittnar om kaosscenerna och att det som händer i hytterna är något som vakterna, trots att de är många till antalet, är maktlösa inför.

– Festen var i full gång redan kvart över sju på morgonen. Då var det fullt med folk på däck. Det såg hyfsat okej ut, folk var ganska pigga. Själv skulle jag ju aldrig orkat det där, säger den anställde.

När tax-freen öppnas köar ungdomarna för att få ut sin sprit. Därefter sups det i hytterna – och överallt på båten.

Den anställde säger att problemet med fyllan på studentkryssningarna inte har så mycket att göra med själva konceptet med kryssning att göra utan att det handlar om ”ungdomar som inte kan kontrollera spriten”.

– Jag skulle säga att Fun Cruises är en stor del av problemet. När vi har kryssningar som ”Rock the Boat” med hårdrockare är det inte alls samma problem. Folk blir fulla men inte otrevliga.

Två-tre personer ska ha behövt sättas i fyllecell under resan men det beskriver den anställde som fullt ”normalt” och till och med en lugn resa.

Aftonbladet har på plats i terminalen i Värtahamnen varit i kontakt med en ansvarig vid Fun Cruises som inte vill ge en kommentar. Därefter svarar inte företagets vd i telefon.

Bröt ut en kraftig brand

När båten skulle lägga ut från Åbo på lördagsmorgonen bröt en brand ut på däck.

– Det brann väldigt kraftigt. Två fönster gick sönder och rök kom ner på de andra däcken. Kapten höll båten men valde att åka vidare. Röken försvann ganska snabbt, säger den anställde.

Det ska ha varit en soffdyna som tog eld och vindskyddsrutor som sprack.

I slutet av mars inträffade en misstänkt gruppvåldtäkt på samma typ av studentkryssning från Silja Line, som också den arrangerades av företaget ”Fun Cruises”. Fyra män har häktats misstänkta för det brottet.

”Det är ett samhällsproblem”

Polisen skriver på sin webbsida att de försöker förebygga brott på studentkryssningarna, och att rederiet sätter in extra ordningsvakter, men ”vad som händer nere i hytterna är svårt att överblicka.”

Polisen misstänker att mörkertalet är stort vad gäller sexuella ofredanden.

– Det är oerhört olyckligt, alla sådana händelser i samhället är ju hemska, säger Hans Friberg, talesperson för säkerhet och miljö på Silja Line.

Han vill inte lägga någon skuld på rederiet utan säger att det handlar om ett ”samhällsproblem”.

– En misstänkt våldtäkt är ett samhällsproblem. Det vi gör är att försöka se till att alla har en så trevlig resa som möjligt. Det kan lika gärna ske på krogar på Stureplan också, då sker det antagligen på ett hotell i närheten av krogen så att säga.

Vad säger du om att personer rullats av båten i rullstol och körts därifrån i ambulans?

– Jag kan inte kommentera något som jag inte vet någonting om.

Vad är ert ansvar om vad som händer ombord?

– Vårt ansvar är att se till att våra kunder och gäster har en så trevlig resa som någonsin är möjligt.

Har ni gjort tillräckligt när något sådant här inträffar?

– Ja, vi gör så mycket som vi någonsin kan göra, säger Hans Friberg på Silja Line.

Följ ämnen i artikeln