Bröt ihop när hon vittnade i rätten

Publicerad 2014-12-05

Yaras klasslärare hördes i Karlskrona tingsrätt under fredagen.

Till slut blev det för mycket – då bröt kvinnan ihop.

– Från mars efter sportlovet var det inte samma flicka längre. Hon var inte så glad längre.

Fredagsförmiddagen blev känslosam i Karlskrona tingsrätt. Yaras klasslärare började med att gråta under sitt vittnesförhör. Hon verkade skakad och lagmannen förklarade att om det var jobbigt så fick hon be om en paus. En bit in i förhöret började även åhörare att gråta.

Läraren berättade att Yara var en pigg och glad flicka när hon började skolan 2013. Hon tyckte det var roligt att gå i skolan, lärde sig svenska snabbt och hade vänner. Men efter sportlovet i år ändrade sig flickan.

– Från mars efter sportlovet var det inte samma flicka längre. Hon var inte så glad längre.

Läraren uppfattade det också som Yara hade gått ned i vikt. En dag såg läraren Yara i duschen efter att barnen hade haft gymnastik.

– Jag tänkte lilla flicka. Det är ju bara skinn och ben. Jag kontaktade skolläkaren och bad henne att kolla hennes vikt.

”Saknade sin mamma”

En gång under vårterminen kom Yara till skolan med skadad hand och en blåtira i ansiktet. En kollega ska då ha fått förklaringen av vårdnadshavarna att Yara trillade i trappan. Den förklaringen godtog lärarna.

Läraren tolkade att Yaras nedstämdhet berodde på att hon saknade sin mamma. Hon hade fått besked att hennes mamma skulle komma från Gaza samma år. Det blev uppskjutet till 2015.

– Yara sa att hon saknade sin mamma. Det är naturligt att göra den kopplingen att hon saknade sin mamma.

”Inte onormalt”

Under förmiddagen vittnade även en lärare som haft Yara i språkundervisning ett par gånger i veckan. Både hon och Yaras klasslärare gav en bild av att Yara inte hade varit dåligt klädd i skolan. Yara hade visserligen varit barfota i skorna, men det var det vanligt att en del barn vill vara. Ibland hade Yara varit utan jacka när det var kallt, men det såg man inte som onormalt.

– Det händer ofta att barn från andra nationaliteter inte är klädd för våra vintrar, förklarade klassläraren.

Följ ämnen i artikeln