Kritik efter regeringens förslag på skolområdet

Publicerad 2014-10-15

Jan Björklund (FP).

Flera av dagens skolsatsningar från regeringen får tummen upp av oppositionen.

Men samtidigt är man skarpt kritisk till flera av förslagen.

– Det stora problemet är att de rödgröna nu tänker sig att göra gymnasieskolan obligatorisk. Det menar jag är ett stort felsteg, säger FP-ledaren Jan Björklund.

Tidigare i dag presenterade regeringen flera förslag på utbildningsområdet som kommer att finnas med i den kommande budgeten. Det handlade bland annat om tidigare insatser, satsningar på högre status inom läraryrket och en mer jämlik skola.

FP-ledaren Jan Björklund tycker att delar av innehållet håller måttet.

– Flera av de ekonomiska satsningarna som nu föreslås på skolan är ju ungefär de samma som Alliansregeringen hade tänkt sig. Så där finns det en bred enighet, säger han.

Vänder sig kraftigt emot

Men han vänder sig kraftigt emot att regeringen vill göra gymnasieskolan obligatorisk.

– Det menar jag är ett stort felsteg. Från regeringen vill man nu införa skolplikt på gymnasiet och alla elever ska tvingas läsa in universitetsbehörighet. Problemet är att det slår ut många ungdomar, för alla vill inte bli akademiker och alla klarar inte heller av det. Samhället fungerar inte om alla blir akademiker, säger han.

Han har också tolkat utspelen som att den förra regeringens utökade satsning på förstelärare inte blir av.

– Den har väldigt viktig i det sammanhanget att riktigt duktiga lärare ska kunna utvecklas i yrket och tjäna betydligt mergenom att få en förstelärartjänst. Vi vill bygga ut det. Så vitt jag förstår ställs den utbyggnaden nu in.

Beklagar att grundskolan inte blir tioårig

Moderaternas skolpolitiske talesperson Tomas Tobé menar också att flera av förslagen är bra.

– Alliansen har ju presenterat flera liknande förslag och det är väl bra om vi kan ha samsyn om dem, säger han.

Han beklagar dock att regeringen inte vill göra grundskolan tioårig.

– Det är synd att utbildningsministern i dag stänger dörren för en tioårig grundskola och och därmed en tidigare skolstart. De allra flesta länder har tidigare skolstart och jag tycker det är viktigt att stärka kunskapsresultaten och jag tror alla som mött en sexåring vet hur nyfikna och kunskapstörstande de är. Det tycker jag vi ska se till att använda på ett bättre sätt i Sverige, säger Tobé.

Annika Eclund, Kristdemokraternas representant i Utbildningsutskottet, säger så här om dagens utspel:

– Jag saknar svar på hur vi ska få rätt personer att välja läraryrket och vidareutbildning till speciallärare. Det är svensk skolas stora problemen. Där har alliansen skarpa förslag som kommer att behövas. Bättre löner är en viktig faktor men det krävs mer.