Blandar smaker från hela världen

Publicerad 2014-07-27

Indiskt, amerikanskt och australiensiskt.

Grillgurun Andrew Jacoel Robertson grillar mat från alla världens hörn.

– Nu är jag på jakt efter den bästa hamburgaren, säger han.

Det står fyra kolgrillar ­utspridda på gården på ­Södermalm i Stockholm. Andrew Jacoel Robertson, 41, kom till Sverige från Australien för tolv år sedan.

Redan då var han grillfrälst.

– Det började när jag var en liten grabb och fick lov att tända grillen innan pappa började laga maten, säger han.

Men när Andrew blev tillräckligt gammal fick även han ställa sig framför den heta kolgrillen i Brisbane, Australien.

– Jag blev förälskad på en gång. Det var något med ­elden och att det var lite farligt.

Grillar året om

Sedan dess grillar ­Andrew så ofta han bara kan. I dag tänder han kolen minst fyra gånger i veckan - året om.

– Kunde jag grilla mer så skulle jag, säger han.

Andrew tillagar inte bara australisk mat - han tar influenser från hela världen. Nu är det väldigt mycket amerikansk grillning som gäller. Andrew lagar pulled pork, revbensspjäll - och så är han på en intensiv smakjakt efter den perfekta hamburgaren.

– Jag maler ner olika ­köttstycken hela tiden för att ­hitta den bästa blandningen till hamburgaren. Det jag har kommit fram till än så länge är att högrev, bringa och lite fett gör den absolut bästa mixen, säger han.

”Vill få perspektiv”

Efter Amerika ska ­Andrew ta sikte på den indiska grillningen.

– De gör allt så annorlunda. Jag tycker om att få nya perspektiv på mat och efter det kan jag ta det bästa från olika världsdelar och blanda, säger han.

Så grillar vi i Australien

Parker i Australien har gasol­grillar utställda som vem som helst får använda. Bara att tutta på och börja grilla.

En helig regel när du är på grillfest hos någon i Australien är att du aldrig rör den personens grill. Gå inte fram och vänd på köttet - ta inte ens i grilltången!

Många svenskar åker till Australien och ­säger att de ska på barbeque. Men australierna förkortar ordet, till bara barbie. Så nästa gång du är i Australien - säg rätt.

I Australien är det inte så viktigt om man ­grillar med kol eller gasol. Det finns ett uttryck som lyder - värme är värme - det spelar ingen roll var den kommer ifrån.

Recepten

Coleslaw

4 portioner:

800 g finstrimlad vitkål

1,25 dl majonnäs

70 g socker

4 msk mjölk

4 msk gräddfil

Salt

Peppar

2 msk citronjuice

1,5 msk äppelcider­vinäger

1 mellanstor morot

Ta fram en stor skål och mixa alla ingre­dienser förutom moroten och vitkålen, tills du får fram en mjuk och krämig konsistens. Använd en visp så blir det enklare!

Riv moroten mot de stora hålen på rivjärnet. Hacka vitkålen till en centi­meter stora bitar och släng ner dem i den stora skålen tillsammans med morötterna. Blanda så att dressingen täcker allting och ställ in i kylen. Låt stå i ett dygn för bästa effekt!

Wokade grönsaker på grillen

4 portioner:

5 stora morötter

1 paket broccoli

Olivolja

2 vitlöksklyftor

Chilisås

Finhacka vitlöksklyftorna och tillsätt olivolja och chilisås efter smak i en skål. Hacka broccolin och morötterna i strimlor och släng ner i skålen och blanda runt tills alla grönsaker är täckta av marinaden. Lägg allting i en stek panna och woka på grillen. Efter fyra minuter är det klart, tillsätt salt och peppar och servera!

Australisk BBQ

4 portioner:

Neutral olja

Salt

Peppar

1 rosmarinkvist

600 gram lammrostbiff

1 Cattleman’s Cut Steak, entrecote på ben

Olja in entrecoten och lammet. Salta och pensla med rosmarinkvisten. Lägg entrecoten på hög värme på grillen så att det blir en fin grill­yta. Låt det gå två 1-2 ­minuter på varje sida. Lägg entrecoten på den svalare delen av grillen och grilla på lågtemperatur i 5-7 minuter på varje sida, eller tills temperaturen på köttet har nått 57 grader. Pensla med rosmarinkvisten under ­hela grillningen.

Gör samma sak med lammet. Först 1-2 minuter på högvärme, och låt den sedan gå klart på lågtemperatur tills köttermometern visar 57 grader.