Svärande präst stängs av

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-13

HELSINGFORS. Svär kyrkoherden Torsti Äärelä i Aura församling utanför Åbo?

Jo, säger Åbo ärkestift som bestämt att Äärelä ska avhållas från tjänstutövning i två månader.

Kyrkoherden Torsti Äärelä i Aura församling.

Efter fem år av klagomål anser nu Åbo ärkestift att kyrkoherde Torsti Äärelä, 47, gått för långt.

– Han uppför sig illa genom att skrika och svära till sina kolleger. Han har använt ord som ”paska”, ”saatana” och ”vittu” (skit, satan, fittan) i samtal med en diakon, en ungdomsledare och ekonomidirektören, säger stiftets lagfarne assessor Matti Mäkinen till Ilta-Sanomat.

Torsti Äärelä blir upprörd när Aftonbladet ringer upp och berättar vad Mäkinen sagt.

”Aldrig svurit”

– Jag har aldrig svurit i min tjänsteutövning. Att påstå att jag använt ord som du nyss nämnde betraktar jag som grov ärekränkning. I förundersökningsmaterialet i mitt fall ingår ingenting om svordomar.

Svär du aldrig?

– För två år sedan slutade mitt äktenskap i skilsmässa. Jag måste medge att jag under gräl med min exhustru kanske använde finska ord som innehåller många R.

– Min katt har tillstånd att jaga möss, men inte småfåglar. Då katten ändå ger sig på fåglar kan jag ibland läxa upp den med ord som också innehåller många R. Men det är en affär mellan mig och katten, och den brukar förlåta mig snabbt.

Vad handlar bråket om?

– Jag är utsatt för öppen rasism för att jag är annorlunda.

”Jag klär mig illa”

Jag är född i Lappland och uppvuxen i östra Finland. Jag talar annorlunda och klär mig illa, enligt vissa församlingsmedlemmar som är typiska västfinnar. Därför kan

de inte acceptera mig. Det jag utsätts för är att betrakta som främlingsfientlighet.

– Utfrysningen började genast efter att jag anlänt till församlingen. Då man inte öppet kunde kritisera min dialekt eller mitt yttre gav man sig på min dåvarande hustru och

klagade på att hon inte alls deltog i församlingslivet. Men varför skulle hon göra det? Jag blev vald till kyrkoherde, min fru blev aldrig vald till kyrkoherdehustru.

Torsti Äärelä godtar inte avstängningen utan överklagar beslutet till Åbo förvaltningsdomstol. I väntan på avgörande fortsätter han arbeta i församlingen som om ingenting hänt.