759 dokument som avslöjar sanningen om Guantanamo

Publicerad 2011-04-25

Aftonbladet enda svenska tidning som har tillgång till dokumenten – ger en skrämmande inblick i skräckfängelset

AFTONBLADET/WIKILEAKS. 759 hemliga dokument om det amerikanska fånglägret Guantanamo visar hur svaga bevisen var mot många fångar.
Över 150 var helt oskyldiga afghaner och pakistanier.

I själva verket var de vanliga taxichaufförer, mattförsäljare och bönder.
Aftonbladet kan med början i dag avslöja innehållet i dokumenten, som gjorts tillgängliga av Wikileaks.

I en månad har Aftonbladet som enda svenska tidning tillsammans med stora mediahus runtom i världen — från brittiska Daily Telegraph till amerikanska Washington Post — via Wikileaks haft tillgång till och granskat dokumenten.
Sedan fånglägret i den amerikanska flottbasen Guantanamo öppnade i januari 2002 har 779 fångar suttit instängda. 600 har släppts, medan sju fångar har dött. I dag sitter 172 fångar kvar.

Skrämmande inblick

De hemligstämplade dokumenten om 759 fångar är samtliga skrivna under George W Bushs tid som president. Varje dokument är en genomgång för att avgöra om fången bör hållas kvar eller släppas från Guantanamo.
Materialet ger en skrämmande inblick i hur svaga grunderna var för att fängsla många av internerna. Bland de 213 afghanerna var en vanlig orsak till att hamna på Guantanamo som misstänkt terrorist att de skulle ge information om hur talibanerna i Afghanistan rekryterade soldater — trots att de terroristmisstänkta själva var bönder och bybor som ofta hade tvångsrekryterats till talibanernas armé. Tre av afghanerna var bara 14 år när de skickades till Guantanamo, medan en senildement 89-åring var äldst.
Vid sidan av afghanerna hamnade många andra oskyldiga grupper i fängelset. Av de hemligstämplade dokumenten framgår vilka tecken förhörspersonalen skulle leta efter för att avgöra vilka fångar som var terrorister. Till exempel ansågs det suspekt att ha 100-dollar-sedlar på sig vid gripandet. Det drabbade till exempel muslimska hjälparbetare från arabvärlden, som var på plats för att ge bistånd till de fattiga afghanerna.

Injicerades för jihad

Även journalister greps. En kameraman för al-Jazira, sudanesen Sami al-Hajj, var på Guantanamo i sex år för att amerikanerna skulle få information om tv-kanalens "träningsprogram, utrustning och nyhetsarbete i Tjetjenien, Kosovo och Afghanistan".
I dag anses bara 16 av fångarna på Guantnamo vara "high value detainees" - fångar med högt värde. En av dem är Khalid Shaikh Mohammed, som planerade attacken mot World Trade Center den 11 september 2001.
Shaikh Mohammed hade enligt det nu släppta dokumentet planerat att utsätta USA för en "nukleär helvetesstorm". Bland annat skulle amerikanska atomkraftverk attackeras.

Dokumentet om Mohammed visar att han ett halvår efter attacken beordrade en underlydande att utföra en självmordsattack mot Pakistans dåvarande president Pervez Musharraf — men strax innan mannen trodde att han skulle spränga sig själv fick han reda på att uppgiften bara var ett test på hans "vilja att dö för saken".
En annan av de 16 mest värdefulla fångarna, Abd al-Rahim al-Nashiri, skryter i dokumenten om att han var viktigare inom al-Qaida än Khalid Shaikh Muhammed. Amerikanerna beskriver sedan al-Nashiri som "så hängiven inför jihad att han enligt uppgift fick injektioner som skulle leda till impotens och rekommenderade injektioner till andra så att mer tid kunde ägnas åt jihad" i stället för att de skulle bli distraherade av kvinnor.
 

Psykiskt sjuka

Den medicinska historien för många fångar är märklig av andra skäl. Nästan 100 av fångarna beskrivs som psykiskt sjuka. Bland de 213 afghanerna har 28 en psykiatrisk diagnos.
Däremot är dokumenten nästan tomma på uppgifter om den tortyr, som många Guantanamo-fångar beskrivit sedan de släppts och kommit hem. Om en av de schizofrena, afghanen Abdul Razaq, står det till exempel att den så kallade "internal reaction force" — interna reaktionsstyrkan — kallats in för att ta hand om honom flera gånger. Men det står inget om de brutala metoder denna styrka använde, enligt släppta fångar.
I dokumenten framkommer inte heller att 100-tals fångar hamnade på Guantnamo därför att de såldes till amerikanerna av till exempel den pakistanska underrättelsetjänsten ISID. För en påstådd al-Qaida-terrorist kunde pakistanierna och andra få 5000 dollar.
Däremot visar dokumenten att amerikanerna ansåg att den pakistanska underrättelsetjänsten — som formellt var USA:s allierade i kampen mot al-Qaida — var en terroristorganisation i klass med al-Qaida. Ändå litade USA-militären alltså på deras uppgifter om vilka som var al-Qaida-terrorister.
 

Läs mer om Aftonbladet/Wikileaks avslöjanden om Guantanamo i morgondagens tidning.

Läs mer i tisdagens Aftonbladet

Aftonbladets
bloggar