Glädjesiffran: Rekordlåg arbetslöshet bland unga i Sverige

Uppdaterad 2017-12-05 | Publicerad 2017-12-04

55 000 unga mellan 18 och 24 år är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Det är lägsta siffran på tio år.

Regeringens vallöfte om en 90-dagarsgaranti är därmed uppfylld.

– Jag är glad, framförallt för unga som nu vet att de snabbt kan komma i arbete om de blir arbetslösa, säger Stefan Löfven.

Ungdomsarbetslösheten fortsätter att minska i Sverige. Antalet unga som är registrerade som arbetslösa hos Arbetsförmedlingen var i november nere på 55 000 personer, uppger Sveriges Radio. Det är den lägsta siffran på tio år. Jämfört med för fem år sedan har ungdomsarbetslösheten nära på halverats.

Gymnasieutbildning avgörande

Utvecklingen förstärks av att kullarna krymper och att företagen har ändrat sina rekryteringsmetoder, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

Statistiken visar också att arbetsmarknaden i Sverige är mycket splittrad.

– Man kan tala om en vattendelare på svensk arbetsmarknad. Med en gymnasieutbildning har du mycket goda chanser att få ett jobb, men utan en har du betydande svårigheter att få fäste på arbetsmarknaden, säger Mikael Sjöberg till radion.

Löfven: Unga ska känna framtidstro

Statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson besökte under måndagen en bilfirma i Vällingby där de också talade med unga som kommit i arbete.

Båda var mycket nöjda med att Arbetsförmedlingen nu slår fast att Socialdemokraternas vallöfte om att ingen ung ska vara utan jobb eller utbildning mer än 90 dagar nu anses uppfyllt.

– Ungdomar ska känna framtidstro, säger Stefan Löfven.

Han menar att en stor del av förklaringen bakom att unga nu får jobb är regeringens ekonomiska politik och investeringar i välfärd och byggande, vilket skapar fler jobb och större efterfrågan på arbetskraft.

Arbetsförmedlingen konstaterar dock att mycket också förklaras av minskade kullar av unga som ska ut på arbetsmarknaden.

– Bedömningen har väl varit att ungefär hälften av nedgången beror direkt på regeringens politik och en del på konjunkturen, säger Ylva Johansson.

Särskilt nöjd säger sig arbetsmarknadsministern vara med att man gjort arbetet grundligt och att också antalet ungdomar som stått helt utanför arbete och studier har minskat.

Även SSU:s ordförande Philip Botström är glad. Ungdomsförbundet drev frågan om en 90-dagarsgaranti för unga hårt inför S-kongressen 2013.

– När Moderaterna satt vid makten blev ungdomsarbetslösheten så hög att Sverige fick krisstöd från EU. Den socialdemokratiska regeringen har bidragit till att antalet unga som är arbetslösa har halverats sedan 2014. Stefan Löfven levererar på sina vallöften, säger han.

Många utlandsfödda arbetslösa

Människor som är födda utomlands har dock fortfarande stora svårigheter att få jobb.

Aftonbladet kunde i förra veckan rapportera att arbetslösheten i den gruppen är 22 procent. Värst är situationen för utrikes födda kvinnor. Det är endast bland dem som arbetslösheten ökar, trots att Sverige har högkonjunktur.

– Det är ofta personer som har kommit som flyktingar, med skyddsbehov eller som sökt asyl. Där ser man att det finns en ganska stor grupp som har kort eller ingen utbildning. Men det är skillnader där också, en del av kvinnorna är analfabeter och en del har gått nio år i grundskola, har Jennie K Larsson, utredare på Arbetsförmedlingens enhet för forskning och utvärdering, tidigare sagt till Aftonbladet.

Ylva Johansson har ansvaret för frågan i regeringen.

– Vi ska söka samarbete med dem som är viktiga. När det gällde ungdomar sökte vi samarbete med kommunerna, när det gäller de nyanlända är kommunerna fortfarande viktiga men också arbetsmarknadens parter, säger hon.