Köpte bombdelar till reducerat pris

Uppdaterad 2015-09-29 | Publicerad 2012-05-09

Aftonbladet har fått specialtillstånd att låta en rättstecknare avbilda den misstänkte mannen.

GLASGOW. Material till Stockholmsbomberna såldes till reapris – och skickades till självmordsbombarens fru.

I rätten berättar försäljaren hur han skickat tio pollenpressar till Mona Thwany på parets gemensamma adress i Luton.

Åklagaren låter vittnet skruva isär en press inför juryn och det framgår tydligt vad de kan användas till - rörbomber.

En svensk kriminaltekniker, Roger Skoglund, vittnade i går i rättegången mot Nasserdine Menni som misstänks ha hjälpt den svenska självmordsbombaren Taimour Abdulwahab att iscensätta terrordådet i Stockholm i december 2010.

Skoglund fick berätta om sprängladdningar som hittats på både Bryggargatan där Abdulwahab sprängde sig själv i luften och Olof Palmes Gata där hans bil exploderat. Men också att svensk polis inte kunnat fastställa om han medvetet utlöste bomben han bar med sig eller om det orsakats av något tekniskt fel.

Beskrevs som rubbad

När Mennis försvarsadvokat William Taylor tog till orda valde han att upprepade gånger, i förbifarten, beskriva Taimour Abdulwahab med ordet "rubbad". Målet tycks vara att framställa självmordsbombaren som en ensam galning snarare än en beräknande och kall terrorist.

Taylor ifrågasatte också varför flera föremål, bland annat en ryggsäck som hittats kring Abdulwahabs kropp inte förts till Skottland inför rättegången.

Rättegången fortsätter i dag med fler förhör av svenska vittnen.

Nasserdine Menni anlände till Glasgow High Court strax efter klockan 10 svensk tid från det ökända Glasgow-fängelset Barlinnie där han suttit häktad sedan mars förra året.

Säkerheten kring honom är extra hög och han förs alltid till rätten med poliseskort och som enda fånge i sin transport, vaktad av två polismän inne i fångtransporten.

Ringde 112

Rättegången fortsätter med att åklagaren kallar butiksinnehavaren Naresh Lakhwani som vittne. Han driver en klockbutik på Drottninggatan i Stockholm mitt emot Bryggargatan och var på plats den 11 december när Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i luften.

– När jag gick in i min butik hörde jag en explosion. Vi hade en hel del kunder i butiken. Jag gick ut ur butiken och såg hur folk sprang omkring till höger och vänster och folk skrek. Så jag ringde larmnumret 112. Det var som ett moln av rök vid Bryggargatan så jag gick fram dit. När röken försvunnit såg jag en man som låg på marken, berättar Lakhwan för rätten.

Åklagaren Andrew Miller: Gick du fram till honom?

– Självklart. Som medmänniska så gick jag fram till honom för jag ville hjälpa, men när jag kom fram till honom såg jag att hans mage var öppen och det låg kroppsdelar intill så jag förstod att något var fel. Jag skannade av kroppen och det jag kunde se var en palestinasjal runt hans hals. Så vitt jag minns hade han ögonen öppna. Jag minns inte riktigt hans ansikte för jag såg honom bara i två tre sekunder, men han såg ut att komma från Mellanöstern. Bredvid honom såg jag en ryggsäck och en stor skylt med restaurangreklam. Jag var i telefonen med 112 så jag bad dem att skicka en ambulans.

”Han låg helt stilla”

Försökte du kommunicera med honom?

– Nej.

Gav han ifrån sig några ljud?

– Nej, han låg helt stilla. Inga rörelser, ingenting.

Lakhwani berättar hur en man och en kvinna gick fram till kroppen och försökte få kontakt med Taimour Abdulwahab och ge första hjälpen.

– De sa att de var sjukvårdare och de rörde vid kroppen och försökte prata med honom, berättar han.

Övervakningskameror från Lakhwanis butik spelas upp i rätten som visar hörnet i Bryggargatan och Drottninggatan. Den svenska butiksägaren får berätta hur han vid ett tillfälle lämnade sin butik och lade märke till två personer.

– Där explosionen senare hände stod två personer. Varför jag märkte det beror på att det är där jag brukar parkera min moped. Det stod två personer där både när jag gick från min butik och när jag gick tillbaka. De bar mörka kläder, berättar han.

Vänder bort blicken

Rätten får se på övervakningsvideon hur en man i svart går fram och tillbaka mellan Drottninggatan och Bryggargatan i Stockholm. Nasserdine Menni följer videon med stor koncentration men när en explosion händer precis utanför bild och rök sprider sig ut över hela tv-bilden skakar han på huvudet och vänder bort blicken som för att slippa se paniken som utbröt på Drottninggatan mitt i julhandeln när bomben exploderade.

Videon spelas upp ytterligare två gånger och Menni sväljer stort flera gånger när han tittar på sekvensen, men han viker inte undan blicken igen, skakar bara på huvudet gång på gång.

Försvarsadvokaten William Taylor inleder sitt korsförhör av det svenska vittnet genom att visa fotografier av Bryggargatan och visar hur gatan bara har ett fåtal butiker och att även Iraqi Airways har sitt kontor på gatan.

Fortsatte filma

Försvarsadvokaten William Taylor: Du hade inte tillstånd för övervakningskameran, eller hur?

– Nej, myndigheterna kom tre dagar senare och jag fick förklara att jag hade haft ett inbrott några månader tidigare, berättar butiksinnehavaren Naresh Lakhwani för rätten.

Men du fick inga påföljder?

– Nej.

Din kamera fortsatte filma hela tiden, även när polis och ambulans och säkerhetspolisen kom?

– Ja.

Var är det materialet nu?

– Bilderna raderas vartefter. Jag meddelade att det skulle försvinna och de var inte intresserade av mer än sekvensen med bombningen.

Försvaret spelar upp övervakningsvideon igen. När explosionen inträffar skakar Menni återigen på huvudet. Han säger något högt för sig själv, det låter som:

– Herregud.

Beslagtog id-kort

Som nästa vittne kallar åklagaren den svenska kriminalteknikern Claes Bjernekull som arbetade tillsammans med det tidigare vittnet Roger Skoglund den aktuella kvällen.

Han får bekräfta tidigare vittnesmål när det gäller brottsplatsernas utseende och hur de beslagtog id-kort som hittades intill Taimour Abdulwahabs döda kropp.

– De låg på marken intill kroppen.

Åklagaren Andrew Miller: Var någonstans exakt låg de här dokumenten?

– Kroppen låg på rygg och de fanns till höger om hans högra ben.

Dessutom fick Bjernekull bekräfta att man tillvaratagit en mobiltelefon.

– Jag vill minnas att det var Roger som plockade upp den, för det var ett av de första föremål vi säkrade och då gick jag runt och fotograferade, berättar han.

Försvaret väljer att inte korsförhöra.

Karta över Syrien

Nästa vittne bedriver internetförsäljning av kartor och guideböcker. Han berättar hur han via nätet sålt en vägkarta över Irak och skickat till Taimour Abdulwahab.

Försvarsadvokaten William Taylor visar upp en likadan karta för juryn. Det är en ihopvikbar karta, med en mindre detaljbild över Bagdads gatunät. Taylor betonar att det inte är en karta som tycks lämpad att köra efter, snarare en översiktskarta med arkeologiska platser utmärkta.

Åklagaren: Men kartan visar delar av Syrien eller hur?

– Ja, delar av östra Syrien.

Visar den gränsen mellan Irak och Syrien?

– Ja det ser man.

Ytterligare ett vittne får berätta om hur han sålde 10 pollenpressar via e-bay. Enligt åtalet ska pollenpressarna ha använts för att tillverka bomberna som exploderade i Stockholm.

– Det är en pollenpress, för att pressa ihop örter eller vad man vill pressa ihop, en stor metallcylinder med skruvpress, berättar vittnet medan juryn får se hur den ser ut.

Skruvar isär pollenpressen

Åklagaren låter också vittnet skruva isär pollenpressen och skruva ihop den utan själva skruvpressen. Plötsligt framgår tydligt vad Andrew Miller är ute efter. Det som blir kvar är ett kort blankt rör med en öppning i ena änden. Troligen det som på brottsplatserna i Stockholm beskrivits som rörbomber.

– Första kontakten togs via e-mail undrade om jag kunde tänka mig att sälja ett antal av t-pressarna till reducerat pris och det gick jag med på, berättar vittnet för rätten.

Enligt försäljningsdokument som visas för rätten har pollenpressarna skickats till Taimour Abdulwahabs fru, Mona Thwany, på deras gemensamma adress i Luton. Köpet gjordes också via Mona Thwanys e-mail adress.

Under försvarsadvokaten William Taylors korsförhör framgår att pollenpressarna kan användas vid cannabis-användning. Då behövs också en annan typ av kvarnar för att mala ner drogen och sen använda den i pollenpressen.

Vittnet berättar att Mona Thwany också beställt tre stycken sådana kvarnar från hans butik via e-bay.

Frågats ut flera gånger

Ett tredje vittne, onsdagens sista, fick också berätta hur hon sålt en pollenpress via sitt näthandelsföretag och postat den till Mona Thwany i Luton.

Av hennes vittnesmål framkommer att det köpet gjordes via samma e-bayprofil som köpte Irak-kartan som skickades till Taimour Abdulwahab.

Mona Thwany har flera gånger frågats ut av polis, men hon har inte anklagats för något brott.

Följ ämnen i artikeln