Terrordåd kan ge oväntad militär allians

Putin får ännu en chans att komma in från kylan

Terrordåden i Paris och nedskjutningen av ett ryskt charterplan kan leda till en oväntad koalition mot Islamiska staten.

Både Frankrike och Rysslands presidenter har lovat att slå till hårt och skoningslöst mot terrororganisationen.

Putin får ännu en chans att komma in från kylan.

Frankrikes president Hollande ska nästa vecka träffa Rysslands president för att se hur de gemensamt kan slå till mot IS. Putin har redan beordrat ett av sina krigsfartyg i Medelhavet att hjälpa fransmännen "som allierade".

Både länderna har senaste dagarna var för sig börjat bomba mål i de delar av Syrien som kontrolleras av terrororganisationen. Men både Hollande och Putin vet att det inte betyder att hotet om nya terrordåd försvinner.

Militära experter hävdar att enda sättet att krossa IS och deras utropade kalifat är att gå in med marktrupper. USA:s president Obama har efter terrordåden upprepat att han tycker marktrupper är en dålig idé. Han vill hålla fast vid sin långsiktiga strategi att genom bombningar degradera IS utan att samtidigt stärka Assadregimen.

Putin och Hollande har inte tid att vänta. De vill kunna visa sina hemmaopinioner på snabba resultat med aktioner som på allvar försvagar IS möjligheter att genomföra nya terrordåd.

Specialtrupper

Före terrordåden har båda sagt att de inte hade några planer på att sätta in marktrupper i Syrien. Men i ljuset av det som hänt kommer de garanterat att åtminstone pröva den frågan en gång till. Kanske genom att skicka specialtrupper för att genomföra riktade operationer på marken.

Om Frankrike och Ryssland skulle vara beredda att sätta in marktrupper ökar det pressen på andra medlemmar av den amerikanska koalitionen att åter fundera över frågan.

Mötet mellan Hollande och Putin kan resultera i en ny koalition mot Islamiska staten. Antingen en fransk-rysk axel eller ett scenario där även Ryssland går med i den USA-leda koalitionen.

Båda alternativen skulle utgöra en stor framgång för Putin. Det vore ännu ett steg tillbaka in i den internationella värmen efter den olagliga och internationellt fördömda annekteringen av en del av Ukrainas territorium.

Utfryst

För bara ett år sedan blev Putin utfryst på G-20-mötet i Australien. Han tog så illa vid sig att han reste hem i förtid.

Krim är inte glömt men både EU och USA är beredd att lägga frågan åt sidan för att ta itu med det mer akuta hotet från IS. Obama beskriver nu Ryssland som en "konstruktiv partner". Det är uppenbart att väst behöver Rysslands hjälp.

Sedan Ryssland kom med i fredssamtalen om Syrien har det plötsligt börjat hända saker. USA:s utrikesminister Kerry sa igår att en vapenvila kan vara veckor bort.

Det låter optimistiskt i överkant men att en vapenvila i närtid överhuvudtaget framställs som möjligt är en lika plötslig som välkommen förändring.

Ryssland är den enda aktören som kan pressa Assadregimen till att gå med på en vapenvila och samtidigt ge diktatorn garantier för att han kan sitta kvar vid makten åtminstone under en övergångsperiod.

Vatten över huvudet

Tanken är att en vapenvila mellan Assad och oppositionsgrupperna ska göra det möjligt för alla parter att istället koncentrera sig på att bekämpa IS. Både den syriska regeringens trupper och oppositionen skulle kunna bli de marktrupper som ingen utomstående i nuläget vill skicka till Syrien. Även om de inte lär slåss sida vid sida.

Att Ryssland vill ge sig på IS ritar om den politiska kartan. Putin har hittills lagt in sitt veto i säkerhetsrådet mot alla försök att få till ett FN-ingripande i Syrien. I den nya andan av samarbete är en framtida FN-insats inte längre en omöjlighet vilket ökar möjligheterna att få stopp på den stora flyktingströmmen.

Kanske tog IS sig vatten över huvudet när man samtidigt angrepp både Ryssland och Europa.