Polisen: ”Vi har hittat Lisa Holms hjälm”

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-18

Polisen har gjort ytterligare fynd i mordutredningen kring Lisa Holm.

Den mopedhjälm Lisa Holm bar med sig från jobbet har hittats, rapporterar GT.

– Beroende på omständigheterna kan det vara ett starkt bevis, säger kriminologen Jerzy Sarnecki.

Polisen uppger nu att man hittat den mopedhjälm som man tror att Lisa Holm bar med sig när hon försvann från kaféet vid Kinnekulle.

Hjälmen har varit av stort intresse för utredarna ända sedan försvinnandet.

– Jag kan bekräfta att vi har hittat hjälmen, säger polisens spaningsledare Lars Johansson till GT.

När och var hjälmen hittades vill Lars Johansson inte gå in på.

”Kan finnas tecken på våldsanvändning”

Jan Olsson, erfaren mordutredare, säger att det är svårt att säga hur pass viktig hjälmen är för utredarna.

– Det beror helt på var man hittat den och om det finns några specifika spår på hjälmen som skulle kunna ge en bild av vad som har hänt. Det kan vara tecken på våldsanvändning eller något som knyter den till en misstänkt person, säger han till Aftonbladet.

Han får stöd av kriminologen Jerzy Sarnecki.

– Om man hittat den hemma hos den misstänkta brodern är det ett ganska starkt bevis. Eller om man hittar dna från honom på hjälmen, säger han.

Sedan tidigare undersöker polisen de misstänkta brödernas bil efter spår som kan binda dem till Lisa Holms försvinnande och död.

”Klädfibrer har lägre bevisvärde”

Ett fall där spår i bilen blev helt avgörande är styckmordet av den 20-åriga Vatchareeya Bangsuan i Boden 2013. Blodspåren i den misstänktes bil var det som fick den då 22-årige mannen att fällas för mordet.

Huruvida polisen har hittat några spår i de misstänkta brödernas bil är fortfarande oklart.

– Hela utredningen står och faller på om man kan göra kopplingen mellan de misstänkta bröderna och Lisa Holm. Antingen har någon sett dem tillsammans, och så verkar det inte vara, eller så finns det teknisk bevisning, säger Jerzy Sarnecki.

Han fortsätter:

– I det här fallet misstänker jag att det finns teknisk bevisning, men att den inte är särskilt stark. Att det är mer i form av indirekta bevis.

Uppgifter: bröderna beställde pizza

Enligt uppgifter till GT ska bröderna ha köpt pizza på en restaurang i närheten av Blomberg en dryg timme efter Lisa Holms försvinnande.

– Hon som jobbade i butiken har berättat att bröderna var där bara någon timme efter att Lisa försvann, runt klockan halv åtta på söndagskvällen, säger en uppgiftslämnare till tidningen.

Polisen har, med hänsyn till förundersökningen, inte velat kommentera uppgifterna.

Jerzy Sarnecki är tveksam till det eventuella pizzaköpets bevisvärde.

– I sig säger det ingenting. Det är ingen som har betvivlat att de har funnits i närheten, och även mördare blir hungriga, säger han.

Flera svar väntas inom några veckor

Det har gått över en månad sedan Lisa Holm hittades död inne på gården Martorp, en dryg kilometer från kaféet vid Kinnekulle.

Inom några veckor väntas analyssvaren från Nationellt forsensiskt centrum, samt det slutgiltiga obduktionsprotokollet, komma in till polisen.

Aftonbladet har förgäves sökt Lars Johansson.

Följ ämnen i artikeln