Palestinska regeringen avgår

Publicerad 2015-06-17

Den palestinska samlingsregeringen har avgått. Men regeringschefen Rami Hamdallah får i uppdrag att bilda regering på nytt – och Hamas kommer då att bjudas in.

– Jag tror att vi nu får se bildandet av en regering med politiker, inte teknokrater, sade en företrädare för Palestinska befrielseorganisationen (PLO) till AFP efter beskedet.

Rami Hamdallah lämnade in sin avskedsansökan till Abbas varpå den palestinske presidenten beordrade honom att bilda en ny regering, enligt Mahmud Abbas rådgivare Nimr Hammad. Hammad säger också att Hamas kommer att bjudas in till konsultationer när regeringen ska bildas.

Men frågan är om islamiströrelsen är så intresserad. President Mahmud Abbas valde att upplösa regeringen då den inte kunnat verka i Gazaremsan, där Hamas styr. Och rörelsen avfärdar upplösningen, sade talesmannen Sami Abu Zuhri.

Hemliga samtal

Sedan regeringen bildades förra våren har den skakats av oenighet mellan al-Fatah, som styr på Västbanken, och Hamas. Orsaken till Abbas beslut, som ska ha diskuterats i månader, är att regeringen inte lyckats leverera vad den lovat, bland annat att hålla val.

Hemliga samtal mellan Hamas och Israel kan också ha påverkat. Samtalen har hållits via europeiska kontakter och har handlat om att stärka parternas vapenvila, som slöts förra året efter kriget i Gaza, uppger källor till AFP.

TT

Följ ämnen i artikeln