Farliga dimman täcker turistorter

Uppdaterad 2015-10-19 | Publicerad 2015-10-17

Livsfarlig luft, så kallad haze, täcker just nu flera av Asiens turistorter. 

Phuket, Peking och Singapore är bara några platser där myndigheterna varnar för hälsofarliga nivåer.

– Vi försöker hålla oss inne så ofta vi kan, säger svenska Maria Alveflo som bor med sin familj i Singapore.

Röken som just nu skymmer solen och väller in i stora delar av Sydostasien kommer från olagliga bränder i Indonesien. Bönder och skogsbrukare använder bränder som en metod att på sikt förbättra skörden.

Från sitt hem på ön Sentosa utanför Singapores södra kust, brukar familjen Alveflo en vanlig dag kunna se bort till Indonesien. Men nu syns knappt båtarna i vattnet. Barnen får inte längre lov att vara utomhus på rasterna, och idrottslektionerna flyttas inomhus eller blir inställda.

Använder munskydd

– Det är klart barnen tycker det här är jättetråkigt, samtidigt som de förstår eftersom man ser dimman så tydligt, säger Maria.
Flera utomhusarrangemang i staden har ställts in till följd av dimman, allra senast World Cup i simning.

– Vi har munskydd som vi använder när vi är utomhus, men vi försöker hålla oss inne så ofta vi kan. Ibland säger min son till mig: ”Åh vad det luktar haze idag mamma”. Doften är väldigt tydlig och det pratas alltid om det. I Sverige pratar man om att det regnar och här pratar man om att det är haze.

I stadens butiksfönster sitter lappar som uppmanar kunder att hålla dörrarna stängda så gott det går, för att undvika att släppa in luft utifrån.

Militären vattenbombar

Den dåliga luftkvalitén orsakar främst hosta, huvudvärk, snuva och sveda i ögonen. Myndigheterna i Singapore råder därför invånarna att minska fysiska aktiviteter utomhus.

– Ena sonen som är fem år har ofta huvudvärk när han varit utomhus, medan jag själv har sveda i ögonen. Jag tänker på hur det här kan komma att påverka barnen i framtiden, vad det kan göra med lungorna, säger Maria Alveflo.

Malaysia, Singapore och Kina har erbjudit hjälp i släckningsarbetet och samtal förs nu mellan nationerna om hur bränderna ska kunna släckas. Indonesiens regering har låtit militärflyg vattenbomba området.