Guam har snokkris – bombas med giftmöss

Publicerad 2013-02-26

Amerikanska myndigheter planerar nu att ”bomba” Guam med giftiga möss för att slippa orminvasionen på ön, skriver Guardian.

Överpopulationen av giftiga natträdsnokar ställer till det för både människor och djurliv.

Nu hoppas man att möss som bär på paracetamol kan bli ett botemedel.

Natträdsnoken har invaderat Guam och hotar den lokala turistnäringen på ön. Nu befarar amerikanska myndigheter att ormen genom flygplanstrafiken ska lyckas ta sig över till Hawaii och orsaka en liknande avskräckande invasion även där.

Lösningen på alla problem är enligt myndigheterna att ta vara på natträdsnokens två svagheter – dess glupskhet och dess mottaglighet för paracetamol.

Därför planerar man nu att "bomba" Guam med döda möss som bär på det smärtstillande ämnet paracetamol. Mängden ska inte vara skadlig för människor men dödlig för ormarna.

”En helt ny nivå"

Till skillnad från många andra ormar, vänder natträdsnoken inte ryggen åt byten som redan är döda. Forskare hoppas därför att man ska lyckas minska antalet natträdsnokar genom att från luften släppa ner ett stort antal möss i områden där man vet att ormen finns.

– Vi tar det här till en ny nivå. Ingen annanstans i världen finns det ett så stort ormproblem som på Guam, säger Daniel Vice vid amerikanska jordbruksverket, till Guardian.

”Klumpig massaker”

Från en helikopter kommer man att för hand kasta ner en mus i taget. Mössen kommer också att vara försedda med små fallskärmar som ska fastna i träden för att minska risken att andra djur får i sig de giftiga mössen.

Djurrättsorganisationen Peta rasar över planerna med giftmöss och kallar det för en ”klumpig och farlig massaker”.

– Natträdsnokar bad inte om att få bli fripassagerare på flygplan eller fartyg för att sedan tvingas överleva på en främmande ö, säger Martin Mersereau, ansvarig för djurplågeriutredningar på Peta, till Guardian, och fortsätter:

– Inget djur borde tvingas möta en så grym död.

Kom med krigsfartyg

Natträdsnoken kan bli upp till tre meter lång och kan slinga sig upp i stolpar och träd. Den tros ha kommit till Guam med amerikanska krigsskepp för ungefär 60 år sedan, och ända sedan dess har de orsakat elände för både djur och människor på ön.

Bland annat har beståndet av inhemska fågelarter minskat kraftigt. Det har också hänt att ormen bitit människor på ön, men giftet är inte dödligt för människor.

Guam är ett amerikanskt autonomt territorium med 160 000 invånare. Ön ligger i Stilla Havet, ungefär 300 mil väster om Hawaii.