Haider körde kraftigt berusad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-15

Hade 1,8 promille i blodet när han dödskraschade

Totalkvaddad Jörg Haider lämnade lokalen för att åka till sin mamma och fira hennes 90-årsdag. Men han kom inte så långt. I Klagenfurt fick han sladd och kraschade in i en betongpelare. Hans liv gick inte att rädda.

Jörg Haider var kraftigt berusad när han körde ihjäl sig.

Enligt Haiders efterträdare hade den österrikiske högerpolitikern 1,8 promille i blodet.

Sista bilden Under kvällen sågs Jörg Haider i vimlet på en fest i Velden. Här tillsammans med Patrizia Zernatto, en av gästerna.

Det var tidigt i lördags morse som den populistiske högerpolitikern tog tjänstebilen från en nattklubb. Jörg Haider var på väg till sin egendom Bärental, där släkten skulle fira hans mammas 90-årsfest under helgen.

Haider körde 140 kilometer i timmen på en 70-väg då olyckan inträffade. Utanför staden Klagenfurt gjorde den kända politikern en omkörning, tappade kontrollen över bilen och körde rakt in i en vägskylt. Bilen voltade sedan in i en betongpelare.

Jörg Haider avled på grund av sina skador, 58 år gammal.

Motsatta uppgifter

Polisen sa först att man inte misstänkte rattfylla. Men nu kommer motsatta uppgifter.

Enligt Haiders efterträdare Stefan Petzer var Haider kraftigt berusad vid olyckstillfället. Promillehalten i blodet ska enligt Petzer ha varit 1,8, det vill säga tre gånger så mycket som den tillåtna alkoholhalten.

Bara några veckor innan dödsolyckan hade Jörg Haider återigen intagit den politiska arenan i Österrike som huvudkandidat för det högerradikala pariet Förbundet för Österrikes framtid (BZÖ).