Hissbolaget: Viktigt att ordentligt utreda orsaken

Uppdaterad 2023-12-12 | Publicerad 2023-12-11

Flera personer är allvarligt skadade efter att en bygghiss rasat från 20 meters höjd i Sundbyberg.

Olyckshissen ska ha sålts i tusentals exemplar och har använts i över 20 år, enligt tillverkaren Alimak.

– Vi har samlat ihop ett team med experter och satt upp en krisstab i Stockholm, säger Alimaks vd Ole Kristian Jødahl.

Nu leds ärendet av åklagare.


 Uppdatering 12 december 2023: Fem döda efter hissolyckan i Sundbyberg


En bygghiss i Sundbyberg i Stockholm har rasat ner 20 meter. Fyra till fem personer befann sig i hissen och olyckan beskrivs som ”mycket allvarlig”.

Sedan måndagseftermiddagen leds utredningen av åklagare Gunnar Jonasson.

– Det gäller en förundersökning om arbetsmiljöbrott i flera fall, säger han.

I nuläget är det oklart om någon kommer tilldelas misstanke.

– Det är svårt arbete på platsen. Vi kommer försöka täcka bevisning och klarlägga vad som har hänt. Imorgon eftermiddag eller i slutet av veckan har vi förhoppningsvis en klarare bild, säger han.

Tillverkad av Alimak

På måndagskvällen uttalar sig hisstillverkaren Alimaks vd Ole Kristian Jødahl om tragedin:

– Det är en förfärligt tragisk händelse som är svår att förstå. Våra tankar går till de drabbade, säger han.

Nu har man samlat ihop en grupp experter för att bistå myndigheterna i utredningen.

– Vi har samlat ihop ett team med experter och satt upp en krisstab i Stockholm. Det är både produktspecialister och servicespecialister på hissen som vi ställt till förfogande. Vi gör det vi kan för att vara tillgängliga, men det är myndigheterna som driver utredningen, säger han.

Hissen är enligt Ole Kristian Jødahl en standardmodell som har använts i över 20 år och som sålts i tusentals exemplar runtom i världen. Han säger att företaget aldrig tidigare varit med om en liknande olycka.

– Vi har inte haft någon sån här typ av olycka tidigare. Det är väldigt klara instruktioner hur hissen ska installeras, där ingår också dagliga säkerhetskontroller för att vara säker att allt är i sin ordning.

Hissen ska inte ha installerats av Alimak själva utan av ett annat företag.

Ole Kristian Jødahl vill därför inte spekulera i vad som kan ligga bakom olyckan utan vill avvakta den utredning som nu görs.

”Mycket förvånande”

Johnny Nylund på Alimak i Sverige.

Tomas Kullberg, ordförande ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland har under dagen nåtts av mer information om händelsen.

– Jag har aldrig varit med om en olycka med den här hissmodellen förut. Den är en av de bästa hissarna i branschen och ska klara 20 personer. Så det är mycket förvånande det som hänt.

Han menar att det nu är viktigt att utredningen får ha sin gång för att ta reda på vad som kan ha orsakat olyckan. Under dagen har han varit i kontakt med flera inblandade parter.

– Jag har pratat med huvudentreprenören som varit på plats och stöttat personalen. De har suttit i krisberedskap sedan dess. En annan entreprenör tog hem sin personal för krisberedskap och för att få samtalsstöd, säger Kullberg.