Bilder på Israels fångar sprids på nätet

Publicerad 2023-12-08

Bilder på de tillfångatagna männen sprids på nätet.

Bilder som ska visa avklädda, bundna och knäböjande palestinier sprids över världen.

Israel har hittills inte uttalat sig om bilderna.

Samtidigt växer kritiken mot Israels krig i Gaza.

– Det räcker nu. Det måste sluta. En apokalyptisk situation råder, säger FN:s humanitära chef Martin Griffiths.

Följ ämnen
Gaza

Hundratals palestinska män och pojkar ska ha tillfångatagits av israeliska styrkor i Beit Lahiya norr om Gazaremsan, uppger FN under torsdagen.

Fångarna blev avklädda, bundna och förklädda med munkavle. Sen fördes de iväg med militära fordon, det visar bilder som nu sprids på sociala medier och som bland annat CNN, Sky News, AP och NBC News publicerat.

De exakta omständigheterna och datumen för frihetsberövandena är inte bekräftade, men några av fångarnas identiteter har bekräftats av anhöriga som CNN har varit i kontakt med. Enligt deras uppgifter ska ett flertal av männen vara civila utan någon anknytning till militära grupper.

Journalist bland de fängslade

Journalisten Diaa al-Kahlout är en av de män som ska ha fängslats i norra Gaza, och har överförts till en israelisk militärbas, säger hans kollega till Al Jazeera. Enligt uppgiften är kollegorna djupt oroade över al-Kahlouts säkerhet.

Den ideella organisationen Euro-Mediterranean Human Rights Monitor skrev på sin hemsida att man tagit emot uppgifter om att israeliska styrkor utför slumpmässiga och godtyckliga arresteringskampanjer mot fördrivna människor, inklusive läkare, akademiker, journalister och äldre män.

Enligt CNN har man försökt kontakta talespersoner för Israels militär, som inte återkommit med svar.

Växande kritik mot Israel

Kritiken mot Israels krigföring inne i Gaza växer nu från flera håll.

På en pressträff i veckan sa USA:s vicepresident Kamala Harris att Israel måste göra mer för att skydda civila. Spanien premiärministern Pedro Sánchez uppger att han ”allvarligt tvivlar på att Israel följer internationell humanitär rätt”, i en intervju med det spanska mediebolaget TVE.

Även Pål Wrange, professor i folkrätt vid Stockholms universitet, anser att det ligger mycket i den växande kritiken mot Israel.

– Mycket tyder på att de (Israel) överträtt den humanitära rätten och begått en del krigsförbrytelser, säger han till TT.

Israels utrikesminister Eli Cohen slår ifrån sig anklagelserna, rapporterar TT:

– Israel agerar och kommer fortsatt att agera i enlighet med internationell rätt, och kommer att fortsätta kriget tills alla i gisslan är tillbaka och Hamas utplånats från Gaza.