Hovrätten fastställer domen om dubbelmorden på Malmö latin

Publicerad 2022-12-19

Dubbelmördaren Fabian Cederholm är den första 18-åringen i Sverige som dömdes till livstids fängelse.

I dag fastställde hovrätten domen om lärarmorden på Malmö latin.

– Han har utsatt de båda kvinnorna för ett mycket omfattande, brutalt och besinningslöst våld som inte varit kortvarigt, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

Söndagen den 20 mars mördade Fabian Cederholm två kvinnliga lärare på Malmö latinskola. Han dömdes till livstids fängelse för båda morden den 8 september.

I dag fastställde hovrätten domen.

– Han erkände morden, och har berättat att syftet var att begå så fruktansvärt brott att han aldrig mer skulle kunna återgå till en normal plats i samhället, säger hovrättspresidenten Ylva Norling Jönsson.

Fabian Cederholm är den förste 18-åring som döms till livstid i Sverige. Före den 2 januari 2022 kunde personer under 21 år inte dömas till längre straff än 14 år, men nu gäller den bestämmelsen bara för personer som är under 18 år.

Frågan för hovrätten var: Finns det några förmildrande omständigheter, som skulle kunna ge Cederholm ett tidsbestämt straff?

Fabian Cederholm.

Cederholm begärde in läkarutlåtande

Fabian Cederholms advokat ville att han skulle få rättspsykiatrisk vård eller ett tidsbestämt fängelsestraff i stället.

Därför har man inför hovrättens bedömning begärt att en läkare hörts, som påstod att Cederholm lider av så pass svår autism att han inte kunnat styra sitt beteende.

Men hovrätten går trots det på tingsrättens linje, som följer det rättsutlåtande som Rättsmedicinalverket har gjort. Enligt det begick Cederholm inte morden under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Drivkrafterna bakom Fabian Cederholms gärning bedöms visserligen ha sitt ursprung ifrån hans personlighet och sin tydliga fascination för våldsdåd och massaker.

Men, det rättsliga rådet har konstaterat att Fabian Cederholm, på grund av sin psykiska störning, inte har saknat förmågan att inse gärningarnas innebörd.

Hovrätten hävdar att det finns anledning att tro att Cederholms utveckling och omdömesförmåga har varit bristande, jämfört med andra i hans ålder - och att det bidragit till hans agerande. Det i sig skulle vara ett skäl till att ett straff sätts ner.

Men, Ylva Norling Jönsson lyfter att han ska dömas för två mord, och båda motsvarar livstids fängelse.

– Trots att det finns förmildrande omständigheter som hade kunnat påverka straffet, så får det i det här fallet inte något genomslag, säger Ylva Norling Jönsson.

Polisens insatsstyrka på plats efter dådet.