Blåstång illa ute i ett allt surare hav

Publicerad 2023-10-05

Blåstång påverkas negativt av havens försurning och fler och kraftigare stormar, visar ny studie.

Havet har redan blivit surare vilket påverkar blåstången i Östersjön negativt. Den blir porösare och står inte emot stormar och kraftiga vågor lika bra om pH-värdet blir för lågt, visar en ny studie publicerad i Current Biology. I det värsta scenariot från FN:s klimatpanel  IPCC bedöms pH-värdet sjunka ytterligare – från dagens 8,1 till cirka 7,7 i slutet av det här århundradet.

– Det kanske inte låter så mycket, men pH-skalan är logaritmisk så det är en rejäl skillnad. Redan i dag ser vi att kalkbildande arter, som skaldjur, har fått det svårare att klara sig, säger marinbiologen Alexandra Kinnby vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

För blåstången har försurningen en stor baksida. Kraftiga stormar, blir allt vanligare i klimatförändringens spår och mer blåstång riskerar att lossna från bottnen och dö, vilket alltså hotar viktiga kustnära livsmiljöer.

– Försurningen i havet har aldrig gått så snabbt som det gör nu. Mig veterligt är vår studie den första som studerar försurningens påverkan på hållfastheten i en icke kalkbildande algart i havet, kommenterar Alexandra Kinnby.