Draget inför nästa Toverättegång – ny analys av de misstänktas telefoner

Uppdaterad 2023-07-15 | Publicerad 2023-07-14

Polisen ska gå igenom Johanna Leshem Janssons och Maja Hellmans telefoner igen.

Förhoppningen är att kunna slå fast tiden för när Maja Hellmans hälsoapp registrerade rörelser under mordnatten.

– Det hade varit bra om vi kan få fram både start och sluttider för då bli ju tidsfönstret tydligare, säger åklagare Adam Rullman till P4 Jönköping.

Om drygt en månad hålls hovrättsförhandlingen om mordet på 21-åriga Tove i Vetlanda.

Sedan april sitter Johanna Leshem Jansson, 20, och Maja Hellman, 19, dömda till livstids fängelse för mord och grovt gravfridsbrott.

En av frågorna som väntas prövas under rättegången är den exakta tiden då mordet skedde – och var Maja Hellman befann sig då.

Maja Hellman själv har uppgett att hon låg och sov då mordet skedde, samtidigt som polisen har kunnat se att hälsoappen i hennes telefon har registrerat steg under natten.

Nu ska datan i båda kvinnornas telefoner analyseras igen, rapporterar P4 Jönköping.

– Man har pratat mycket om telefoner och tider. Där ska vi väl göra ett försök om det finns möjlighet att få fram något mer i de telefontömningar som är gjorda, om det finns någon mer information att hämta ut på något sätt, säger åklagare Adam Rullman, som leder utredningen, till kanalen.

Johanna Leshem Jansson och Maja Hellman.

Ska ringa in tiden när Maja Hellman rörde sig under mordnatten

I sin bevisning mot Maja Hellman har Adam Rullman bland annat pekat på just hälsoappens registrering av steg. Däremot har 19-åringens telefon varit svårare att analysera än Johanna Leshems Jansson, då det är en nyare version.

– Man får ju titta på möjligheten om de filerna går att använda i andra program eller om det har skett uppdateringar av program och sånt där som kan göra att man kan få fram mer information, eller utläsa mer information, säger Adam Rullman.

Hans förhoppning är att de ska kunna se vilken exakt tid som Maja Hellman rörde sig under natten.

– Det hade väl varit bra om vi kan få fram både start och sluttider för då bli ju tidsfönstret tydligare, säger han.

Åklagare Adam Rullman.