Anders, 69, är fast i USA – familjen vädjar om hjälp

Publicerad 2024-06-18 20.54

Anders Jakobsson fick en hjärnblödning i USA, nu kämpar familjen för att få hem honom.

69-åriga skelleftebon Anders Jakobsson fick en stor hjärnblödning under en resa till USA.

Nu är han fast där och familjen får ingen hjälp att få hem honom.

– På ett eller annat sätt ska jag ha hem min pappa levande, säger dottern Jenny.

Anders Jakobsson, 69, från Skellefteå åkte tillsammans med sin fru Carina Jakobsson till Connecticut i USA för att besöka släktingar. De hade sparat ihop länge och för fyra veckor sedan gjorde de den efterlängtade resan.

Där började mardrömmen för familjen.

Två dagar in på resan ramlar Anders ner för en trappa och slår i bakhuvudet. Han drabbas av en hjärnblödning och opereras akut. Han behöver sedan ligga i respirator i tre veckor.

Jenny Wallins pappa Anders är fast på ett sjukhus i USA.

Nu har han fått en tub i luftstrupen som ska hjälpa honom andas. Men trots att han har vaknat och verkar vara vid medvetande pratar han inte och är försvagad i ena halvan av kroppen.

Dottern Jenny Wallin åkte till USA för att vara med sin pappa och stötta hans fru Carina.

– Det jag visste när jag åkte ner det var att det var lite strul med hemresan, att försäkringen kanske inte skulle stå för ambulansflyg, säger hon.

När Jenny väl kommer dit visar det sig att försäkringsbolaget inte står för någonting alls.

Måste betala tre miljoner

Anders behöver flygas hem på ett ambulansflyg, som kostar nästan 1 miljon kronor. Sedan kostar sjukhusvistelsen strax över 100 000 per dygn. Totalt handlar det om runt 3,5 miljoner som familjen behöver betala ur egen ficka.

– Ingen normal svensk med en vanlig lön kan spara ihop de pengarna under en hel arbetskarriär, säger Jennys sambo Fredrik Hansson.

Anders Jakobsson före olyckan.

Sjukhuset i USA fortsätter fråga efter ett ärendenummer för att kunna få betalt, men Carina har inget att ge. Hon skjuter fram sin flygbiljett gång på gång och oron för maken växer varje dag. Även dottern Jenny oroar sig för situationen med sjukhuset.

– Det är svårt att säga ”ni får inga pengar” för att det ligger en sådan enorm rädsla i att de då kommer sparka ut pappa på gatan, säger hon.

Därför gällde inte hemförsäkringen

Att försöka få kontakt med försäkringsbolaget från andra sidan Atlanten och med sex timmars tidsskillnad visade sig vara komplicerat. I stället tar sambon Fredrik Hansson hemma i Sverige över.

– Jag har kämpat fram och tillbaka med att komma fram till en individ som kan svara på vad som gäller, säger Fredrik.

Anders svärson Fredrik Hansson.

Till slut får han svar. Anders hemförsäkring gäller inte eftersom Carina står skriven på fritidshuset, som ägs gemensamt av paret, och Anders på lägenheten. Men att hemförsäkringen hoppat med i flytten visste inte paret om.

– Vi fick ingen hjälp alls, det var väldigt väldigt utlämnade, säger han.

Det enda tips han får kommer från Utrikesdepartementet som säger att en insamling kan vara ett sätt att gå tillväga.

Insamlingen har hittills nått 118 000 kronor och Jenny och Fredrik uttrycker stor tacksamhet. Allmänhetens stöd har betytt mycket, men situationen är ännu mycket svår för Jenny och familjen.

– Han är inte den pappa jag hade när han for, säger Jenny.

Anders Jakobsson på sjukhuset i USA.

Försäkringsbolagets svar

Försäkringsbolaget kan inte uttala sig om enskilda ärenden men menar att de känner till fallet. I ett mejl skriver de:

”Om man ändrar sin folkbokföringsadress så följer försäkringen med automatiskt, om man inte aktivt kontaktar oss och uppger att försäkringen ska gälla på en annan adress än den man flyttar till. Varje år skickas ett försäkringsbesked ut med information om vilken adress och bostad som försäkringen gäller, samt vilka och vad som omfattas.”

Följ ämnen i artikeln