Centern går mot strömmen – vill hålla Europa öppet för invandring

Publicerad 2024-05-02

Emma Wiesner ute på valkampanj.

Centerpartiet går till val på att ”hålla gränsen” mot Ryssland och främlingsfientlighet.

Vad gäller migrationen står partiet fast vid att fler behöver komma till Europa.

– Vi har ett ansvar att hjälpa asylinvandrare och människor på flykt från krig och konflikt, säger C-toppen Emma Wiesner.

10:30 Östermalmstorg.

– Jag dricker bara havremjölk i kaffet nu för tiden, men det vågar jag inte säga till någon centerpartist, säger Centerpartiets toppkandidat i EU-parlamentsvalet Emma Wiesner.

Valkampanjen är igång och Wiesner är på besök hos branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Frågan om vilken mjölk man väljer kan vara känslig för en toppföreträdare för före detta Bondeförbundet.

Hon ska delta i Livsmedelsföretagens podd om valet. Emma Wiesner anpassar sig till sammanhanget och bjuder på begrepp som ”snabbfotade”, ”agila” och ”flexibla” i en diskussion om EU:s roll.

Vad det egentligen betyder är lite oklart.

Intervjun kommer snart in på EU:s förmåga att detaljstyra. C-toppen anser att andra länder behöver införa lika höga krav i livsmedelsindustrin som Sverige har, exempelvis kring antibiotikaanvändning.

– Harmonisering snarare än reglering, säger Emma Wiesner.

Okänd för de flesta

11:50 Tekniska Högskolan.

På gatan mellan tunnelbaneuppgången och Kungliga Tekniska Högskolan står Emma Wiesner tillsammans med en handfull centerstudenter och delar ut EU-valflyers.

Lågtrycket över Sverige gör sig påmint genom ett par grader och regn.

David Guettas ”Play hard” dundrar ur en högtalare som Wiesner har ställt upp.

”Work hard, play hard. Work hard, play hard. We work hard, play hard. Keep partying like it's your job”.

 

C delar ut EU-valflyers vid Tekniska högskolan i Stockholm.

Förutom flyers delar Emma Wiesner ut sina numera ökända chokladpraliner. De kostade 126 000 kronor, en kostnad som betalades med kontorspengar från EU.

– Lite ny energi? frågar hon förbipasserande studenter och räcker fram godiset.

En student som stannar och pratar med centerpartisten får veta att ”freden, friheten och klimatet” är grundpelarna i Centerpartiets kampanj.

Studenten säger att han kommer att rösta i valet men han känner inte till vem Emma Wiesner är.

Det är han inte ensam om.

En mätning av SR/Indikator Opinion från mars i år pekade på att sju av tio väljare inte vet vem Centertoppen är.

Det, kombinerat med en otydlig agenda, har skapat intern oro i Centern inför valet, som ses som ett eldprov för partiledaren Muharrem Demirok.

Men Emma Wiesner tycks ha låg puls.

– Jag är inte så orolig. Det är fortfarande ganska kallt ute, affischeringen har inte börjat och det har inte varit några stora tv-debatter. Så valrörelsen har knappt tagit fart, säger hon.

– I förra EU-valrörelsen gjorde vi vårt bästa valresultat någonsin och vi hade ungefär ett liknande utgångsläge då som nu, så det finns mycket att hämta hem.

Emma Wiesner delar ut choklad under valkampanjandet.

C håller öppet för fortsatt migration

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna går till val på att snäva in migrationen till EU. KD vill revidera asylsystemet och SD:s valslogan är ”Mitt Europa bygger murar”.

När C använder sin valskolan ”Håll gränsen” syftar man på att stå upp mot ”homofobi, främlingsfientlighet, Ryssland – eller byråkrater som vill lägga sig i för mycket, som till exempel den svenska skogspolitiken.”

Vad gäller migrationen är inställningen fortsatt liberal.

– Jag är orolig för att det här EU-valet kommer att handla om vem som kan begränsa asylrätten mest, vara hårdast mot invandrare och bygga högst murar. Där har Centerpartiet en viktig roll.

Vilken roll är det ni ska ha då, konkret?

– Migrationspakten var väldigt viktig. Det är viktigt att visa att EU spelar en viktig roll, vi har en gemensam inre marknad och en yttre gräns. Då är det viktigt att få till lagar och regler på EU-nivå som funkar kring asyl och migration.

– Det var vi partier i mitten som tog ansvar och hittade den här uppgörelsen. Vi såg att taggtrådshögern men även gröna och vänstern röstar nej, av olika skäl. Det är inte ansvarsfullt.

Emma Wiesner tror att

migrationspaktenUnder våren 2024 kom EU-länderna överens om ett nytt förslag på hur migrationspolitiken i EU ska fungera – den så kallade "migrationspakten". Kort beskrivet ska pakten leda till minskad börda för de EU-länder där de flesta migranter anländer (till exempel Italien och Grekland), ge en rättvisare och effektivare registrering och handläggning av asylansökningar och bidra till att minska sekundära förflyttningar inom unionen. i EU kommer att bli en lättnad för Sverige eftersom den ska ta hänsyn till tidigare mottagande, där Sverige har legat högt.

Vad gäller Europa behövs däremot inga murar, anser Emma Wiesner.

– Vi ser ut att ha ett kompetensunderskott på 7 miljoner människor till 2030, på 30 miljoner människor till 2050. Så Europa kommer att behöva arbetskraftsinvandring, det är helt uppenbart. Dessutom anser jag att vi har ett ansvar att hjälpa asylinvandrare och människor på flykt från krig och konflikt.

Emma Wiesner i EU-debatt.

Tror inte att fler kommer att rösta: ”Intresset är inte jättestort”

16:00 Gallerian.

Kampanjdagen avslutas med en EU-debatt hos Stockholms handelskammare i centrala Stockholm. Till snittar, vin och öl ska publiken se en sammandrabbning mellan representanter för alla partier förutom V och SD.

– Nu har man blivit så kontinental att man tar en öl innan debatten, skämtar Moderaternas EU-toppnamn Tomas Tobé.

Ett ämne i debatten är EU:s energipolitik. Flera partier vill ha större fokus på kärnkraft.

Emma Wiesner är något så ovanligt som en centerpartistisk kärnkraftsvän, så hon har inget emot energislaget, men hon har invändningar mot att lyfta frågan om energislag för högt i EU-sammanhang eftersom det kan slå tillbaka mot Sveriges vattenkraft, tror hon.

– Flyttar vi upp energimixen så kommer vi riskera den lokala mixen, slår hon fast och fortsätter:

– Vattenkraften kommer att ryka.

I slutet av debatten får politikerna svara på kortfrågor genom att visa upp skyltar. Grönt för ”ja” och rött för ”nej”.

När frågan ställs om politikerna tror att valdeltagandet, som var 55 procent i EU-valet 2019, kommer att öka i det här valet visar alla upp grön skylt.

Alla utom Emma Wiesner.

– Jag tycker att det har varit svårt att få upp tempot och intresset för EU i den här valrörelsen. Det präglas av Folklistan och det politiska spelet. Intresset är inte jättestort, men jag hoppas att jag har fel.