Elinas våldtäktsman friades – döms nu av hovrätten

”Det känns så bra att äntligen bli trodd”

Av: Matilda Aprea Malmqvist

Publicerad:
Uppdaterad:

Elina, 20, skulle ta bussen hem från en fest när hon överfölls och våldtogs. Den 22-årige mannen friades i tingsrätten – men hovrätten har nu fällt honom.

Nu berättar Elina om övergreppet som gjort att hon missade sin gymnasieexamen och fått social fobi.

– Jag har straffats under längre tid än han kommer sitta i fängelse.

Det var en lördagsnatt i februari 2018 i Karlstad. Den då 18-åriga Elina hade varit på bio med en kompis innan hon gick vidare till en mindre hemmafest. Efter midnatt begav sig sällskapet in till stan, tog något att äta på Citygrillen och tog sig sedan till bussen för att åka hem.

– Men då hade min buss redan gått så jag beslöt mig för att gå tillbaka till grillen för att vänta på nästa, säger Elina.

Utanför grillen satt en okänd man som hon bytte några ord med. Samma man följde sedan efter henne och hon kände hur paniken började växa. Hon ringde upp sin killkompis som senare vittnat om hur han hörde att det var allvar när hon bad honom sluta röra henne och kastade sig på cykeln. Men innan kompisen hunnit fram hade den okände mannen våldtagit Elina.

– Jag fick ”frozen fright”. Men sedan lyckades jag få liv i mina ben och sprang allt vad jag kunde och försökte stanna en taxi. Jag berättade att jag blivit våldtagen och behövde komma därifrån. Men han svarade att om jag inte hade några pengar fick jag inte åka med.

En annan bilist hade sett Elina och en man som de tyckte såg hotfull ut som jagade henne. De plockade upp Elina och ringde polis och ambulans.

Elina, 20, hade varit på en mindre fest och skulle ta bussen hem när hon överfölls och våldtogs av en okänd man.
Foto: Privat.
Elina, 20, hade varit på en mindre fest och skulle ta bussen hem när hon överfölls och våldtogs av en okänd man.

Två års fängelse och utvisning

I veckan kom hovrättens dom: den 22-årige mannen döms till två års fängelse och utvisning i tio år. En dom som Elina väntat två år på, har hon tidigare berättat för Nya Wermlands-Tidningen.

– Jag bröt ihop när jag fick beskedet. För första gången kunde jag andas utan att det tog stopp. Jag kände att det äntligen kunde vara över.

Men resan fram till den fällande domen har varit lång och svår. En enig tingsrätt friade 22-åringen från våldtäktsanklagelsen, med hänvisning till bland annat att Elina varit för berusad för att hennes berättelse skulle bedömas som helt tillförlitlig.

”Såsom tidigare nämnts var Målsäganden kraftigt alkoholpåverkad vid tillfället och hennes uppgifter måste bedömas med försiktighet. Enligt tingsrättens mening går det mot denna bakgrund inte att utesluta att hon kan ha misstagit sig i frågan”, skrev tingsrätten bland annat.

– Rättegången är det värsta jag varit med om. Att han blev friad för att jag var full gjorde mig så arg. Speciellt när han erkänner att han både var drog- och alkoholpåverkad. Det är hemskt att inte bli trodd, trots att vi hade så många vittnen.

Tappade greppet om livet

Efter den friande domen kände Elina hur hon tappade greppet om livet.

– Jag har gått från att vara en tjej med bra betyg, tränade mycket och var väldigt social och umgicks med mina vänner. Nu har jag förlorat alla mina betyg och gymnasieexamen. Mitt immunförsvar blev så dåligt på grund av att jag mådde så psykiskt dåligt och jag blev sjuk hela tiden.

– Att han skulle gå som en fri man på samma gator som jag gjorde att jag inte vågade gå ut och hade mycket panikångest, säger hon.

Elina och hennes familj fick själva driva överklagan till hovrätten – med risk att själva behöva stå för rättegångskostanden – eftersom åklagaren inte ville överklaga den friande domen på grund av en enig tingsrätt.

– Hade jag inte haft min familj och vänner bakom mig hade jag aldrig klarat det. De har drivit på det här när jag själv inte haft orken.

Foto: Privat.
Elina var själv tvungen att driva målet till hovrätten då åklagaren inte ville överklaga den friande domen.

”Måste våga prata om sådant här”

Till skillnad från tingsrätten konstaterar hovrätten i sin dom att Elinas berättelse är tillförlitlig.

”Målsägandens utsaga har enligt hovrättens mening varit lång och levande, klar och sammanhängande. Den innehåller inga svårförklarliga inslag eller felaktigheter som gör att hennes trovärdighet eller tillförlitlighet kan ifrågasättas.”, skriver hovrätten bland annat.

– Det känns så bra att äntligen bli trodd. Men jag känner att vi måste prata om sådant här och berätta för folk hur vårt rättsystem ibland kan se ut. Samtidigt tycker jag att det är helt rätt att anmäla, man måste också våga tro på systemet.

Den 22-årige mannens advokat är inte nöjd med domen och kommer att överklaga till Högsta domstolen.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE