Greta Thunberg: ”Politikerna kommer inte att agera”

Uppdaterad 2021-08-10 | Publicerad 2021-08-09

Trots att klimatkollapsen närmar sig, enligt en ny FN-rapport, kommer politikerna inte att agera. Det är Greta Thunbergs dystra profetia.

– Inget händer. Det enda som händer är att klimatet förändras, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Efter den nya larmrapporten från FN:s klimatpanel IPCC på måndagen om allt fler klimatkatastrofer i framtiden konstaterar klimataktivisten Greta Thunberg att hon inte förväntar sig något från världens politiska ledare:

– Jag förväntar mig att de håller stora tal, eller skickar ut pressreleaser, eller lägger upp inlägg på sociala medier där de säger att klimatkrisen är mycket viktig och att vi gör vad vi kan, säger hon till nyhetsbyrån Reuters.

Hoppas på väckarklocka

Men hon hoppas ändå att FN-rapportens varningar om vad som händer om uppvärmningen passerar 1,5 grader ska bli en ”väckarklocka” för många människor. När politikerna inte agerar hoppas hon i stället på fler protester:

– Det behövs många saker, men framför allt massiv påverkan från vanligt folk och från media, säger hon till Reuters.

Efter en sommar full av nyheter om skogsbränder och översvämningar konstaterar hon att folks kunskaper om klimatförändringarna ökar, men ”mycket långsamt”.

Boende i tyska Ahrweiler städar upp efter en översvämning i juli.

Delegater lovade vaccin

Greta Thunberg har tidigare varit tveksam till att närvara vid FN:s klimatkonferens i Glasgow i november, eftersom den ojämlika fördelningen av coronavaccin verkade göra det omöjligt för vissa länder att delta i konferensen på ett säkert sätt.

Men sedan Storbritannien lovat att alla konferensdelegater ska få vaccin, har hon ändrat uppfattning, och kommer förmodligen att åka till konferensen:

– Nu säger de att alla delegater ska få vaccin. Om det anses rättvist och säkert, så kommer jag förmodligen att närvara, säger Greta Thunberg.