Moderaternas hopp – ett trumfkort för ödesveckan

Publicerad 2022-08-31

I flera nya mätningar ligger Moderaterna långt under Sverigedemokraterna.

Inom Moderaterna hoppas många nu på ett sista trumfkort – att Ulf Kristersson ska vinna de stora slutdebatterna mot Magdalena Andersson.

– Debatterna blir ju det stora ögonblicket när man blixtbelyser all politik, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Mätinstitutens undersökningar den senaste veckan har varit dyster läsning för Moderaterna som fått se sig omsprungna av Sverigedemokraterna i opinionen. 

I DN/Ipsos fick Moderaterna i fredags bara 16,6 procent av rösterna – fyra procentenheter under Sverigedemokraterna och i Aftonbladet/Demoskop var siffrorna liknande med M på 18 procent av rösterna.

Flera centralt placerade källor inom Moderaterna beskriver att man under de kvarvarande 12 dagarna nu sätter hoppet till slutdebatterna i tv mot Magdalena Andersson.

– Det här är inte förlorat på långa när, det här kommer att kunna vändas om man hanterar det här bra när debatterna drar igång, säger en centralt placerad M-källa.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) anländer till Västerås för att hålla ett torgmöte.

Flera debatter

De stora avslutningsdebatterna hålls nästa vecka:

Onsdag, statsministerduell mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson i SVT

Torsdag, TV4:s partiledardebatt

Fredag, SVT:s slutdebatt mellan partiledarna.

Lördag, TV4:s statsministerduell mellan partiledarna.

– När de stora tv-debatterna nu går igång så är det många som är inne på att då kommer det att lyfta, säger en annan centralt placerad moderat.

Ulf Kristersson har efter ett flertal debatter under det senaste året vunnit snabbmätningar som gjorts bland tittare, och han anses internt göra ett bra jobb i debatterna. Själv bekräftar han delvis bilden att tv-debatterna kommer att spela en stor roll.

 

De vinner och de försvinner efter valet

 

– Det är många som bestämmer sig sista veckan så det är klart att sista veckan tror jag nog att de har en viss betydelse. Alla säger det åtminstone, säger han till Aftonbladet under tisdagen då han kampanjade i Västerås, Surahammar och Uppsala.

Ulf Kristersson (M) i valbussen.

”Försöker vara värdig”

Kristersson säger att det blir naturligt att i debatterna rikta in sig på den konkurrerande möjliga regeringsbildaren Magdalena Andersson – samt att försöka få fram moderat sakpolitik.

– Jag tycker jag försöker vara värdig, saklig, berättar vad vi tycker och tänker och undvika den här gyttjebrottningen som jag tycker att så många ägnar sig åt, säger han om sin debattstil.

Eftersom de senaste valen varit väldigt jämna kan tv-debatterna bli tungan på vågen för många väljare som bestämmer sig sent, resonerar han.

– Då blir ju debatterna det stora ögonblicket när man blixtbelyser all politik, säger Ulf Kristersson.

Hoppas prata sakfrågor

Och just att skillnaderna kommer att belysas mellan blocken hoppas man inom Moderaterna ska ge en skjuts i det mörka opinionsläget.

– Vi hoppas ju få prata om sakfrågor i stället för vad som är nazism eller inte. Därför tror vi att de sista dagarnas debatter kommer att sätta fokus på skillnaderna mellan blocken och på så sätt blir den här veckan viktig, säger en centralt placerad M-källa.