Italien kan bli först att tvångsspruta alla mot corona

Uppdaterad 2021-09-05 | Publicerad 2021-09-04

Snart ska alla italienare tvångssprutas med covidvaccin.

Med 130 000 döda i covid-19 är Italien berett att gå längst i Europa.

Landets anti-vaxxare protesterar och har hotat att döda utrikesministern.

Sedan den 1 september måste alla italienare visa upp ett grönt pass för att få göra långresor med höghastighetståg, inrikesflyg, långdistansbussar och de flesta färjor. Grönt pass får alla som tagit en coronaspruta eller testat negativt högst 48 timmar före resan.

Landets anti-vaxxare gick i taket inför de nya reglernas införande i onsdags.

Den kände virologen Matteo Bassetti förföljdes i söndags av en man som ropade att ”vaccinerna dödar oss alla – det ska du få betala för!”.

I måndags blev en journalist slagen i ansiktet av en anti-vaxxare.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio har utsatts för hot.

”En till råtta som ska avrättas” och ”du ska dö” hette det i en Telegram-grupp där vaccinmotståndare skrev hatiska meddelanden till Italiens utrikesminister Luigi Di Maio.

I tisdags inledde åklagare en förundersökning mot hatgruppen, enligt tidningen The Guardian.

När det gröna passet så blev obligatoriskt i onsdags hade antivaccinaktivister uppmanat till protester vid tågstationer i hela landet via sociala medier. Men protesterna blev ett fiasko när väldigt få demonstranter dök upp.

Polisen var förberedd och hade kommenderat ut stora mängder konstaplar för att hålla tågtrafiken igång, rapporterar sajten Voanews.

Sedan i onsdags måste alla långväga inrikesresenärer i Italien visa upp ett grönt pass.

Dagen efter, i torsdags, höll den italienske premiärministern Mario Draghi en presskonferens där han meddelade att covidvaccinering kan bli obligatoriskt för alla italienare.

Avgörandet hänger på om och när den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA godkänner fyra vacciner. Än så länge är det bara personal inom sjukvården som måste vaccinera sig.

En biobesökare i Milano får sitt gröna pass kontrollerat.

Italien kan bli det första landet i Europa som tvingar alla att ta coronasprutor. I dag är bara invånarna i Indonesien, Turkmenistan och Mikronesien som är utsatta för vaccinationstvång.

Under presskonferensen sade premiärminister Mario Draghi:

– Jag uttrycker mitt fulla stöd för alla som utsatts för hatiskt och fegt våld från antivaxxare.

Draghi konstaterade också att det gröna passet snart kan komma att krävas vid fler aktiviteter. Premiärministern lovade samtidigt att 80 procent av italienarna ska vara vaccinerade i slutet av september.

Även om dödssiffrorna är på låga nivåer för närvarande har 129 410 personer dött i covid-19 i landet sedan pandemins start.