Blommor från Nobels hemstad åter på bordet

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2023-12-09

Förra året nobbade Nobelstiftelsen italienska San Remo och satte holländsk import i vaserna.

Nu är ordningen återställd.

Blommorna från Alfred Nobels hemstad skickas återigen till årets stora fest.

– Som invånare i San Remo är jag stolt. Detta är en av Europas äldsta traditioner, säger Enrico Oliva, direktör för Alfred Nobel international association San Remo och som varit Nobelstiftelsens kontakt och samordnare när det gäller blommorna.

”Logistiska utmaningar”

Förra årets besked kom plötsligt och rörde upp känslor hos de lokala odlarna i den italienska kuststaden San Remo där Nobel tillbringade sina sista år. Varje år har tonvis med blommor skänkts till Nobelfesten i Stockholms stadshus – men förra hösten bröts plötsligt traditionen. Nobelstiftelsen har tidigare förklarat det med ”logistiska och tidsmässiga utmaningar” under och efter pandemin.

Man var helt enkelt för sent ute för att även hantera en leverans av blommor från San Remo – därför hamnade holländska importblommor i vaserna.

För att slippa upprepning har man nu hittat en lösning i Italien. Kommunen San Remo, regionen Ligurien samt Riviere di Ligurias handelskammare har träffat ett avtal om att donera pengar så att den traditionella italienska blomstergåvan återigen skickas till Stockholm. 40 000 euro har tilldelats, rapporterar Efanews.

Nobelstiftelsen i Sverige åtar sig å sin sida att synliggöra att blommorna kommer från San Remo. Ett flerårigt avtal, understryker Enrico Oliva.

– Ja, vi har talat med bägge sidor, och jag har föreslagit att man ska komma överens långsiktigt så man inte får problemet varje år med finansiering av blommorna.

Måste vara lokala blommor

Nyheten tas emot med glädje av nuvarande Nobelflorist Per Benjamin som gjorde banketten 2022

– Jag tycker det är helt fantastiskt, och jag tycker om den koppling som finns till där Nobel levde och dog.

TT: Vad betyder det för en florist att blommorna kommer just från San Remo?

– Det är framförallt känslan att få jobba med blommor från San Remo. Det är jättefina blommor som floristen får, och traditionstungt på ett sätt.

Enligt avtalet ska blomstergåvan till Sverige vara lokalt producerad. Exakt vad som ska skickas till Sverige i år är hemligt, men högst sannolikt kommer ranunkler – en släkting till smörblomma som ersatt tidigare storskaliga nejlike- och rosodlingar – att ingå i årets donation, tror Enrico Oliva.

– San Remo kommer bara skänka blommor som växer i San Remos växthus och kullar. Vi kommer alltså inte att åka runt och köpa in blommorna.

I avtalet har denna punkt varit mycket viktigt för de lokala myndigheterna. Men vad som skickas är hemligt, berättar han och fortsätter.

– Men självklart – ranunkler. Det kommer kanske bli en del ranunkler och en del gröna stjälkar som kan få fram färgen hos blommorna.